Wijziging manier van leven kan beeld ziekte van Menière helpen verbeteren

Wijziging manier van leven kan beeld ziekte van Menière helpen verbeteren

In sommige gevallen kunnen symptomen van ziekte van Menière zelfs volledig verdwijnen

De ziekte van Menière heeft in de afgelopen jaren nogal wat ophef gemaakt, iedereen kent in zijn eigen omgeving wel mensen die er aan lijden. De symptomen zijn inmiddels welbekend: duizeligheid, gehooruitval, oorsuizingen, misselijkheid, braken enzovoort. Die symptomen kunnen in wisselende combinaties opduiken.

Met de ziekte van Menière is het af en toe een vreemde zaak. Vaak worden mensen duizelig wakker, wat betekent dat ze tijdens de slaap een aanval hebben gekregen. Het is dan opletten met het opstaan, want in sommige gevallen kan het evenwicht niet worden bewaard, met een valpartij tot gevolg.

Tot dusver is er geen afdoende behandeling voor de ziekte van Menière voorhanden. De oorzaken zijn onbekend, maar situeren zich waarschijnlijk in het slakkenhuis in het oor. Chirurgisch ingrijpen in die buurt is echter moeilijk, dit vanwege het feit dat de zone zich vlakbij de hersenen situeert. Ook medicatie is in veel gevallen niet doeltreffend bij de behandeling, zodat het aftasten blijft om de aandoening op een efficiënte manier te behandelen.

Een wijziging in de manier van leven kan vaak het beeld van ziekte van Menière helpen verbeteren. In sommige gevallen helpt het wanneer er meer nachtrust wordt genoten. Een uurtje slaap extra kan vaak wonderen doen. De medische wetenschap linkt de aandoening in sommige gevallen ook aan de-stressen. Dat betekent dat ze kan toeslaan op een moment dat de persoon in kwestie zich probeert te ontspannen.

In sommige gevallen kunnen de symptomen van de ziekte van Menière zelfs volledig verdwijnen, zonder dat daar een aanwijsbare reden voor is. Dat betekent dat er bij deze aandoening factoren een rol spelen waar we altijd nog geen vat op hebben. Verder medisch onderzoek is daarom absoluut noodzakelijk.