Individuele sporten zijn vaak intensiever dan ploegsporten

Individuele sporten zijn vaak intensiever dan ploegsporten

Er zijn wel degelijk verschillen tussen de verschillende vormen van lichaamsbeweging

De American Heart Association heeft in het kader van de bevordering van de lichaamsbeweging het Choose to Move programma ontworpen. In dat programma worden een aantal raadgevingen met betrekking tot lichaamsbeweging gegeven. De algemene conclusie zou als volgt kunnen leiden: hoe krachtinspannender de aard van de activiteiten, hoe minder moeite het vergt om de gewenste resultaten te bereiken. Vanzelfsprekend zal niemand van deze conclusie echt wakker gaan liggen.

Er is echter meer en dat klinkt interessanter voor al wie in lichaamsbeweging is geïnteresseerd. Individuele sporten zijn vaak intensiever dan ploegsporten, zo blijkt.
Er zijn met andere woorden wel degelijk (grote) verschillen tussen de verschillende vormen van lichaamsbeweging en dat wordt bevestigd door John Ellis Spencer, universiteitsprofessor en specialist in lichaamsbeweging.

Spencer wijst er op dat hoe meer de lichaamsbeweging een vrijetijdskarakter heeft, hoe meer tijd het zal vergen om hetzelfde resultaat te bereiken. Hij verwijst naar het
Choose To Move programma, dat stelt dat een kwartiertje trappen beklimmen, touwtje springen of hardlopen overeenkomt met volleyballen of voetballen gedurende 45 minuten, 3 kilometer wandelen of 30 minuten dansen. Om het plaatje volledig te maken: hetzelfde effect van lichaamsbeweging wordt bereikt door 5 kilometer te fietsen in 30 minuten.

Spencer wijst nog op een ander opmerkelijk feit. Volgens het Choose To Move programma zouden verschillende kortere periodes van lichaamsbeweging effectiever zijn dan één lange periode. Deze vaststelling moet echter genuanceerd worden, want andere onderzoeken wezen het tegendeel uit. Spencer is daarom van mening dat bij sommige vormen van lichaamsbeweging korte oefeningen doeltreffender zijn dan lange terwijl bij andere vormen van lichaamsbeweging het omgekeerde geldt. Soms is het dus goed om alle kruit meteen te verschieten, maar soms is dat ook de verkeerde techniek.

In de fitnesszaal zijn volgens het Choose To Move programma de loopband en spinning (fietsen met muziek) de meest effectieve vormen van lichaamsbeweging. Spencer koppelt daar nog een merkwaardige vaststelling aan vast. Op de loopband is de lichaamsbeweging van die aard dat de hartspieren versterken, terwijl dat al spinnend in mindere mate het geval is. Anderzijds worden al spinnend de lichaamsspieren meer opgebouwd.

Het zal, aldus nog Spencer, duidelijk zijn niet dat niet elke vorm van lichaamsbeweging dezelfde effecten oplevert. Bovenstaande betekent echter niet dat ploegsporten dienen gemeden te worden, wel integendeel. Ploegsporten zijn vormen van lichaamsbeweging waarbij ook het sociale aspect een belangrijke rol speelt en dat kan eveneens een positief effect hebben op de menselijke gezondheid.

Syndicatie