Levensduur is afhankelijk van verschillende factoren, niet alleen van leeftijd en geslacht

Levensduur is afhankelijk van verschillende factoren, niet alleen van leeftijd en geslacht

Alles hangt af van de conditie waarin iemands lichaam zich bevindt

Iedereen wil graag zo oud mogelijk worden, met de innige hartenwens om ook op oudere leeftijd nog zo goed mogelijk te willen functioneren. De wetenschap is goed op weg om de manier waarop iemand ouder wordt te analyseren. Volgens recent wetenschappelijk onderzoek zegt de snelheid waarop iemand zich op latere leeftijd voortbeweegt veel over de kansen op een langer leven. De uiteindelijke levensduur is dus afhankelijk van verschillende factoren, niet alleen van leeftijd en geslacht.

In het Journal of the American Medical Association verschenen de resultaten van een onderzoek dat werd uitgevoerd door Stephanie Studenski, professor bewegingsleer aan de University of Pittsburgh. Daaruit bleek dat oudere mensen zich kunnen voortbewegen aan snelheden die variëren van 1,50 kilometer per uur tot 6 kilometer per uur, dit naargelang van hun fysieke conditie. Alles hangt dus af van de conditie waarin iemands lichaam zich bevindt.

Hoe wordt die snelheid gemeten? Heel eenvoudig, Studenski gebruikte een chronometer vertrekkende van een staande start en mat de tijd die nodig was om een bepaalde afstand af te leggen. Bij een simpele beweging als wandelen is er energie nodig evenals controle van het lichaam. Daarnaast worden lichaamsdelen als hart, longen, skelet enzovoort aan het werk gezet. Bij iemand wie sneller beweegt, functioneren deze lichaamsdelen nog uitstekend. Dat betekent dan ook dat de kansen op een verlengde levensduur groter zijn naarmate iemands snelheid toeneemt.

Syndicatie