Volwassen vrouwen kunnen gewichtstoename voorkomen door fietsen of stevig stappen

Volwassen vrouwen kunnen gewichtstoename voorkomen door fietsen of stevig stappen

Gewoon wandelen volstaat niet

Een nieuwe studie uitgevoerd aan de Harvard University wijst uit dat vrouwen als ze ouder worden gewichtstoename kunnen voorkomen door regelmatig te fietsen of door stevig door te stappen tijdens wandelingen. Het effect van slenteren mag anderzijds worden verwaarloosd, zo blijkt uit de studie. De resultaten daarvan verschenen in Archives of Internal Medicine.

Het onderzoek had betrekking op vrouwen in de leeftijdscategorie van 25 tot 42 jaar. Gedurende 16 jaar werden de inspanningen geleverd door een panel van proefpersonen onderzocht. Bleek dat vrouwen die 30 minuten per dag fietsten of 5 kilometer aan een stevig tempo doorwandelden minder gewicht wonnen dan vrouwen die dit niet deden. Ook vrouwen die traag wandelden slaagden er niet in om hun gewicht te reduceren.

Het onderzoek vond plaats in de Verenigde Staten, waar 66% van de volwassenen aan obesitas lijdt. Bovendien heeft al 16% van de jeugd al met zwaarlijvigheid te maken. Rania Mekary, medewerker van de Harvard School of Public Health in Boston, probeerde te uit te zoeken hoeveel lichaamsbeweging noodzakelijk is om gewichtstoename te voorkomen bij het ouder worden.

Mekary deed zijn testen bij vrouwen, maar de resultaten van het onderzoek gelden naar zijn mening eveneens voor mannen. De belangrijkste boodschap is volgens de onderzoeker dat het nooit te laat is om met lichaamsbeweging te starten. Zelfs kleine wijzigingen in het gedragspatroon kunnen grote gevolgen veroorzaken.

Tijdens de looptijd van 16 jaar werden de vrouwen die deelnamen aan de test gemiddeld 9,30 kilogram zwaarder. Iedereen die niet meer dan 5% boven zijn startgewicht aankwam, werd door Mekary geklasseerd als ‘geen gewicht bijgewonnen'. Het verschil tussen lichaamsbeweging en geen lichaamsbeweging kwam neer op ongeveer twee kilo. In het geval van fietsen werd niet gevraagd naar de snelheid die werd ontwikkeld, het was de beweging die telde.

Syndicatie