Uw gewicht kan in combinatie met de leeftijd een factor zijn die Alzheimer beïnvloedt

Uw gewicht kan in combinatie met de leeftijd een factor zijn die Alzheimer beïnvloedt

Rookgordijn rond Alzheimer trekt beetje bij beetje op

Het medicijn waar gans de medische wereld reikhalzend naar uitkijkt, is uiteraard een geneesmiddel dat de ziekte van Alzheimer kan genezen en als het even kan ook voorkomen. Maar daar zijn we blijkbaar nog ver van af. Als we de wetenschappers mogen geloven, en waarom zouden we dat niet, kan het nog 20 jaar duren alvorens er een doeltreffend middel tegen deze gevreesde ziekte ontwikkeld is.

Maar dat betekent niet dat de wetenschappers stil zitten, in tegendeel zelfs. Bijna iedereen heeft wel iemand in de familie die als gevolg van Alzheimer is teruggevallen tot de status van plant. Er wordt dus alles op alles gezet om een doorbraak te forceren. En misschien werd er onlangs wel een stap in de goede richting gezet. Recent onderzoek wijst uit dat overgewicht op middelbare leeftijd een rol kan spelen in het verhaal van Alzheimer.

Researchers van het Amerikaans National Institutes of Health hebben sterke aanwijzigingen gevonden dat de kiem voor wat later tot Alzheimer zal worden, gelegd wordt bij mensen die kilo’s te veel wegen als ze 50 zijn. Hoe dikker iemand is (of met andere woorden hoeveel kilo’s zij of hij extra meer moet meeslepen), hoe groter de kansen dat op vroegere leeftijd Alzheimer gestimuleerd zal worden.

Maar dat wil nog niet automatisch zeggen dat ook het omgekeerde geldt: het is helemaal niet zeker die er in slaagt om op middelbare leeftijd slank te blijven een kleinere kans heeft om Alzheimer te ontwikkelen. Voorlopig is er hooguit sprake van een interessante denkpiste die in de toekomst verder uitgewerkt moet worden. Het uiteindelijke doel, het overwinnen van Alzheimer, is en blijft echter nog ver weg.