Cafeïne kan tot verslaving leiden, neveneffecten zijn mogelijk

Cafeïne kan tot verslaving leiden, neveneffecten zijn mogelijk

Straffe koffie kan tot meer dan 300 milligram cafeïne bevatten

We staan er vaak niet bij stil, maar onze dagelijkse kopjes koffie bevatten telkens een bepaalde dosis cafeïne. Die stof is op zich niet gevaarlijk, maar zoals steeds schaadt ook in dit geval overdaad. Cafeïne kan tot verslaving leiden, neveneffecten zijn mogelijk. Een vaak voorkomend ontwenningsverschijnsel bij zware koffiedrinkers is bijvoorbeeld hoofdpijn, dit als gevolg van het gemis van een dosis cafeïne.

Welke hoeveelheden koffie bevatten de dranken die we drinken? Straffe koffie kan tot meer dan 300 milligram cafeïne bevatten, maar in de meeste gevallen is die hoeveelheid beperkt tot slechts 100 milligram. Ook energie- en frisdanken bevatten soms grote hoeveelheden cafeïne, afhankelijk van het drankje waar het om gaat. De meeste energiedranken bevatten echter slechts de helft van de hoeveelheid cafeïne die een kop koffie bevat.

Rondom cafeïne doen heel wat misverstanden de ronde. Zo is er bijna niemand die gelooft dat de stof echt verslavend is, behalve natuurlijk diegenen die een dergelijke verslaving zelf hebben beleefd. Toch heeft het weinig zin om te overdrijven, zelfs in relatief grote hoeveelheden is cafeïne absoluut onschadelijk. Hou er echter wel rekening mee dat cafeïne de bloeddruk kan verhogen en slaapstoornissen kan veroorzaken. Het laatste is op de eerste plaats bij kinderen het geval.