Mag een Alzheimer-patiënt nog autorijden?

Mag een Alzheimer-patiënt nog autorijden?

Vergeet nooit om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen wanneer iemand met Alzheimer achter het stuur wil kruipen

Voor Alzheimer-patiënten is het vaak bijzonder moeilijk om het autorijden op te geven. Ze zijn gewend om met de wagen te rijden en hebben hun rijbewijs al tientallen jaren geleden behaald. Een verbod om achter het stuur te kruipen kan dus bijzonder hard aankomen voor de Alzheimer-patiënt. Toch mag niet zomaar worden toegelaten dat iemand met Alzheimer een wagen gaat besturen.

Vergeet daarom nooit om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen wanneer iemand met Alzheimer achter het stuur wil kruipen. Op de eerste plaats moeten de omstandigheden gunstig zijn. Een Alzheimer-patiënt kan mogelijk een rustig ritje nog wel aan, maar zal de kluts mogelijk kwijtraken op een drukke autostrade. Belangrijk is ook de medepassagier van de Alzheimer-patiënt steeds op een rustige manier met hem of haar blijft praten. Advies geven is uiteraard niet verboden.

Toch moet regelmatig worden overwogen of het wel verantwoord is om een Alzheimer-patiënt achter het stuur te laten kruipen. Iets wat vorige maand misschien wel nog kon, is deze maand mogelijk niet meer mogelijk. Een typisch kenmerk van Alzheimer is dat er sprake is van een gestadige achteruitgang. Het is aan de directe omgeving om uit te maken of een Alzheimer-patiënt al dan niet nog in staat is om te rijden.

Voorzichtigheid is en blijft de moeder van de porceleinkast. In een aantal gevallen is het daarom aangewezen dat de Alzheimer-patiënt beter niet achter het stuur kruipt. In zo' gevallen zal er iemand moeten worden gevonden om chauffeur te spelen. Zeker wanneer de Alzheimer-patiënt de neiging heeft om makkelijk verloren te rijden of om verward te raken, valt autorijden ten sterkste af te raden. In dat geval kan voor Alzheimer-patiënten een alternatieve manier van transport overwogen worden.

Op een bepaald punt zal de Alzheimer-patiënt inderdaad niet meer in staat zijn om zelf met de wagen te rijden. Op dat moment is het beter om de autosleutels af te nemen en te verstoppen. Het is namelijk dat een Alzheimer-patiënt die in een vergevorderd stadium van de ziekte verkeert nog op de weg verschijnt. Hij brengt niet alleen zijn eigen leven, maar ook dat van ander mensen in gevaar.