Amerikaanse bedrijven leggen basis voor efficiëntere bestrijding van kanker

Amerikaanse bedrijven leggen basis voor efficiëntere bestrijding van kanker

General Electric Co. en Eli Lilly & Co. hebben een manier ontwikkeld om 25 proteïnen in tumoren te identificeren die kankerbehandeling van patiënten kan helpen optimaliseren.

Twee Amerikaanse bedrijven hebben de basis gelegd voor een efficiëntere bestrijding van kanker. General Electric Co. en Eli Lilly & Co. hebben een manier ontwikkeld om 25 proteïnen in tumoren te identificeren die kankerbehandeling van patiënten kan helpen optimaliseren. Veel van de proteïnen die in de nieuwste kankerbestrijding geviseerd worden, waren tot dus ver niet overal bekend.

Het snel screenen van deze proteïnen – vaak biomarkers genoemd – helpt zowel tijd als geld besparen. Bovendien blijven kankerpatiënten gespaard van een behandeling met medicijnen die toch niet doeltreffend zijn. De twee bedrijven willen zich in eerste instantie focussen op borst-, eierstok- en longkanker. Mogelijk wordt ook maagkanker mee in het gamma opgenomen. De mapping technologie – zoals ze wordt genoemd – is op stalen van maag- en prostaatkanker getest. Volgens de woordvoerders van de twee bedrijven kunnen ze nuttig zijn bij de behandeling van alle mogelijke vormen van kanker.

GE Chairman en Chief Executive Officer Jeffrey Immelt zei in een interview dat er wel degelijk sprake is van een belangrijke doorbraak: “We praten hier over verwerken van diagnostische capaciteit in een therapie en vice versa. Door deze integratie is een veel efficiëntere manier van ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen mogelijk.”

Zijn bedrijf hebben een partnership afgesloten dat in eerste instantie twee tot drie jaar loopt. Lilly and GE willen de samenwerking echer met nog eens drie tot vijf jaar uitbreiden. De eerste uitslagen van de testen zijn namelijk veelbelovend. Eén van de voordelen zou namelijk zijn dat er minder proefpersonen nodig zijn in de klinische proefnemingen. Dat bespaart zowel tijd als geld, zodat geneesmiddelen sneller naar de markt gebracht kunnen worden. De technologie zou vanaf de tweede helft van 2010 beschikbaar kunnen zijn.

Ze maakt het ook mogelijk om stamcellen in een tumor te identificeren, wat het mogelijk maakt om nieuwe en meer rechtstreeks op het doel gerichte behandelingsmethoden te ontwikkelen. De tijd is volgens Eli Lilly en GE voorbij dat geneesmiddelen worden uitgetest door iedereen in een populatie aan een test te onderwerpen.

Uiteindelijk moet het mogelijk worden om de architectuur van een kanker zichtbaar te maken. Wetenschappers kunnen op die manier ontdekken welke cellen verantwoordelijk zijn voor de groei van de tumor. Tot dusver is dit nog niet mogelijk.