Wat te doen bij Repetitive Strain Injury of RSI (muishand)?

Wat te doen bij Repetitive Strain Injury of RSI (muishand)?

Combinatie van factoren kan Repetitive Strain Injury of RSI (muishand) voorkomen of helpen genezen

Repetitive Strain Injury of RSI (muishand) is het gevolg van het steeds weer uitvoeren van dezelfde stereotype handeling. Het is geen echt nieuwe aandoening, want ze was in de Middeleeuwen al bekend bij monniken die last kregen van ‘schrijfkramp’. Meestal wordt RSI pas vastgesteld wanneer het te laat is, waarbij de er aan voorafgaande waarschuwingssignalen niet herkend of genegeerd werden. Repetitive Strain Injury of RSI (muishand) kan echter voorkomen worden.

Muishand RSIOp de eerste plaats moet de werkplek onder ogen worden genomen. Wie probeert om regelmatig afwisseling in zijn werk te brengen, loopt een veel kleiner risico op vingers, pols, armen, nek en schouders. Voorkom in ieder geval dat bepaalde lichaamsdelen zoals pols,  handen, pols, nek, armen, en schouders overbelast raken. Eigenlijk zal u zelf het best aanvoelen dat er iets mis is. Een gewaarschuwd man is er twee waard. Wie goed op zijn tellen past, zal er meestal vrij makkelijk in slagen om Repetitive Strain Injury of RSI (muishand) te voorkomen.

Overdaad schaadt, ook in het internet- en GSM-tijdperk. Voortdurend met de muis klikken of SMS’sjes versturen, zal onvermijdelijk het risico op Repetitive Strain Injury of RSI (muishand) verhogen. Maar ook ergonomie speelt een rol in het verhaal. Neem achter pc of laptop steeds een zo ergonomisch mogelijke houding aan. De medische wetenschap adviseert onder andere om de benen steeds een hoek van 90° te laten vormen. Dat volstaat echter niet wanneer u steeds dezelfde houding achter het scherm aanneemt. Verwissel daarom af en toe van houding en u zal gegarandeerd de Repetitive Strain Injury of RSI (muishand) klachten tot een minimum weten beperken.

De installatie van uw pc/laptop is eveneens belangrijk. Scherm en bord moeten op de juiste hoogte staan, kwestie van het risico op Repetitive Strain Injury of RSI (muishand) zo klein mogelijk te houden. Vraag desnoods advies aan een specialist in
Kantoorinrichting. Deze specialisten hebben meestal voldoende ervaring met Repetitive Strain Injury of RSI (muishand) RSI om de juiste adviezen te geven. Eén factor wordt echter vaak over het hoofd gezien: stress kan eveneens Repetitive Strain Injury of RSI (muishand) veroorzaken. Hou daar dus rekening mee.

Wat moet iemand doen die aan Repetitive Strain Injury of RSI (muishand) lijdt? Meestal kan hij of zij aan het werk blijven, op voorwaarde dat met een aantal factoren wordt rekening gehouden. Lichaamsbeweging is zo’n factor. Het op en neer bewegen van handen, schouders of hoofd kan de broodnodige verlichting brengen. Hetzelfde geldt voor sport. Voor Repetitive Strain Injury of RSI (muishand) patiënten is zwemmen een gezonde vrijetijdsbesteding. Bij deze sport maakt hij of zij andersoortige bewegingen met het lichaam. Daardoor ontspannen de ‘moeilijke delen’ van het lichaam zich. 
Kan een polssteun een (deel)oplossing helpen aanreiken? Het antwoord op deze vraag is een voorwaardelijk ja, zeker in de beginfase van de aandoening. Wie dat wil, kan ook software op de computer installeren die waarschuwt wanneer er problemen met Repetitive Strain Injury of RSI (muishand) dreigen. Zet die dreiging zich effectief door en zit u met een ‘verlamde’ hand opgezadeld, dan zit er weinig anders op dan een kinesist op te zoeken. Onder zijn of haar vakkundige begeleiding kan u leren leven met Repetitive Strain Injury of RSI (muishand).

Syndicatie