Ecstasy kan risico's op slaapapneu doen toenemen

Ecstasy kan risico's op slaapapneu doen toenemen

Nieuwe studie linkt partydrug aan cognitieve problemen

Het gebruik van ecstasy kan de risico's op slaapapneu doen toenemen, zo bleek uit een recent wetenschappelijk onderzoek doen toenemen. Een nieuwe studie linkt partydrug aan cognitieve problemen, met als belangrijkste conclusie dat gebruikers van ecstasy zich blootstellen aan het gevaar van de slaapstoornis slaapapneu.

Het team researchers, dat onder leiding stond van Una McCann, van de Johns Hopkins School of Medicine in Baltimore, waarschuwde dat de gevaren van ecstasy veel groter zijn dan tot dusver werd aangenomen. Het gevaar op slaapapneu kon echter concreet worden aangetoond. Deze slaapstoornis treft miljoenen mensen, het is een algemene aandoening die wordt gekenmerkt door het tijdelijk stoppen van de ademhaling tijdens de slaap. De slaapapneu-patiënt zal wakker worden en naar adem happen. Hij of zij kan vervolgens doorslapen. Sommige mensen merken zelfs niet dat ze tijdens hun slaap last hebben gehad van slaapapneu.

De studie van McCann en haar team werd gepubliceerd in het vaktijdschrift American Academy of Neurology. Het onderzoek vond plaats bij 71 mensen die recreationele gebruikers waren van ecstasy. Iedereen van hen had deze partydrug minstens 25 keer gebruikt, maar was clean gebleven in de twee weken die aan de studie voorafgingen. Bovendien werden ook 62 gezonde mensen die nog nooit de drug hadden gebruikt bij het onderzoek betrokken. Alle deelnemers werden tijdens hun slaap in een slaaplaboratorium in de gaten gehouden.

De conclusie was dat gebruikers van ecstasy tot acht keer meer kans hadden om slaapapneu te krijgen dan niet-gebruikers. De milde vorm van slaapapneu was in beide groepen ongeveer gelijk vertegenwoordigd, maar alleen gebruikers hadden matige of zware slaapapneu. Acht gevallen van matige slaapapneu en één geval van zware slaapapneu kwam aan het licht.

Uit de studie bleek nog dat hoe meer ecstasy er was gebruikt, hoe groter de risico's op slaapapneu en hoger ernstiger de vormen van de ziekte. Obesitas wordt beschouwd als een gekende risicofactor voor slaapapneu, maar in geval van ecstasy-gebruikers zouden de risico's op slaapapneu nog hoger liggen dan in geval van zwaarlijvigheid.

Blijkt dat ecstasy leidt tot een zekere vorm van hersenbeschadiging, met ernstige problemen als slaapapneu tot gevolg. Niet alleen is slaapapneu op zichzelf gevaarlijk, maar het gebruik van de partydrug kan nog meer gevolgen hebben. Slaapproblemen hebben een negatief effect op hoe mensen functioneren tijdens de dag.

Syndicatie