Wat zijn de symptomen van Repetitive Strain Injury of RSI (muishand)?

Wat zijn de symptomen van Repetitive Strain Injury of RSI (muishand)?

Pijn en vermoeidheid zijn belangrijkste symptomen Repetitive Strain Injury of RSI (muishand), maar vreemde gevoelens in lichaamsdelen mogen als voortekens worden beschouwd

We leven in het internettijdperk en dat wil zeggen dat de meeste mensen dagelijks of toch minstens wekelijks elke uren achter zijn of haar computer te vinden is. Het klikken met de muis is op zich natuurlijk ongevaarlijk, maar kan bij sommige mensen wel problemen opleveren. Die klikkende muis vormt namelijk soms een (te) zware belasting voor sommige delen van het lichaam. Het resultaat is dan Repetitive Strain Injury of RSI (muishand).

Pijn en vermoeidheid zijn de belangrijkste symptomen Repetitive Strain Injury of RSI (muishand), maar vreemde gevoelens in lichaamsdelen (vingers, pols, handen, armen, nek en schouders) mogen als voortekens worden beschouwd. Wat kunnen die vreemde gevoelens inhouden? Het betreft een vorm van jeuk, die vaak de voorbode van ergere symptomen van Repetitive Strain Injury of RSI (muishand) vormt.

In het ergste geval wordt het gebruik van de rechter- of linkerarm – naargelang iemand rechts- of linkshandig is – bemoeilijkt of zelfs onmogelijk. Het is alsof de bewuste arm of pols niet meer ‘wil’. Repetitive Strain Injury of RSI (muishand) blijft overigens niet beperkt tot alleen de armen, ook pijn in de nek of in de schouders kan een symptoom van RSI vormen.

Repetitive Strain Injury of RSI (muishand) kan in verschillende graduaties voorkomen. Wie RSI in een zeer ernstige mate heeft, zal bijna niet meer met de muis werken. De pijn wordt onhoudbaar en verdwijnt zelfs niet meer na langere rustpauzes. Bovendien verspreidt de pijn zich naar andere delen van het bovenlichaam. Wie Repetitive Strain Injury of RSI (muishand) in zijn pure vorm heeft , is simpelweg niet meer in staat om te werken.

Het komt er – zoals bij heel wat aandoeningen het geval is – op aan om de ziekte tijdig te (h)erkennen. Sommige patiënten die leiden aan Repetitive Strain Injury of RSI (muishand) denken bijvoorbeeld dat het vreemde gevoel in hand of arm afkomstig is van een verkeerde slaaphouding. Uiteraard is de werkelijke reden dat het uitvoeren van stereotiepe handelingen tot overbelasting van bepaalde lichaamsdelen heeft geleid.

Belangrijk is om tijdig te beseffen wat er aan de hand is, zodat ingegrepen kan worden. Probleem is dat moeilijk te voorspellen valt wie wel en wie niet Repetitive Strain Injury of RSI (muishand) gaat krijgen. Mensen die kwetsbaar zijn voor de aandoening zouden in dat geval de nodige voorzorgsmaatregelen kunnen treffen. Een goed advies is in ieder geval om geen urenlang achter de computer te blijven zitten. Pak minstens elk uur een paar minuutjes rust, zodat uw hand, pols en arm de kans krijgen om zich te ontspannen. Heeft Repetitive Strain Injury of RSI (muishand) toch toegeslagen, dan komt het er op de eerste plaats op aan om niet in paniek te raken. De kwaal is weliswaar (erg) vervelend, maar zeker niet gevaarlijk. Mits het juiste advies zal u er relatief makkelijk van herstellen.

Syndicatie