Het roken van menthol sigaretten brengt geen grotere risico’s met zich mee

Het roken van menthol sigaretten brengt geen grotere risico’s met zich mee

Onzekerheid over toevoeging van menthol aan sigaretten is nog niet helemaal verdwenen

Aan sommige tabaksmengsel wordt menthol als smaakmaker toegevoegd, waardoor het roken van sigaretten gemaakt op basis van die menthol een muntsmaak afgeeft. Volgens sommige waarnemers zouden deze sigaretten gezonder zijn dan gewone, andere vertegenwoordigers van de medische wetenschap waarschuwen daarentegen voor extra gevaar voor de gezondheid. Hoe zit het nu eigenlijk met die muntsmaak?

Het roken van menthol sigaretten brengt geen grotere risico’s met zich mee, dat is de conclusie waar de toonaangevende Amerikaanse waakhond voor de gezondheidssector Food and Drug Administration toe komt. Volgens de FDA zijn er onvoldoende bewijzen aangedragen op basis waarvan mag worden verondersteld dat rokers van deze sigaretten meer gezondheidsrisico’s lopen dan rokers van ‘gewone’ sigaretten.

De onzekerheid over de toevoeging van menthol aan sigaretten is nog niet helemaal verdwenen. Alleszins is op basis van het advies helemaal niet gezegd dat het roken van sigaretten met muntsmaak gezonder is. Algemeen kan worden gesteld dat roken hoe dan ook ongezond is, of de tabak al dan niet gekruid is. Daarom lijkt de vraag of menthol sigaretten al dan ongezonder is dan gewone sigaretten eerder irrelevant is.