Designer drugs zoals 2C-E beïnvloeden de hartslag en andere vitale lichaamsfuncties

Designer drugs zoals 2C-E beïnvloeden de hartslag en andere vitale lichaamsfuncties

Opletten voor dodelijke effecten verbonden aan gebruik nieuwe designer drugs

De tijd staat niet stil, ook niet wat het druggebruik betreft. In de jaren 60 kende de verspreiding van cannabisproducten, hallucinerende middelen (LSD bijvoorbeeld) en hard drugs (vooral speed, heroïne, cocaïne…) een sterke groei. Deze drugs zijn zeker niet van de markt verdwenen, maar ze hebben het gezelschap gekregen van een heel nieuwe generatie. Deze worden samengevat onder de noemer designer drugs of research chemicals.

Designer drugs zoals 2C-E, waarschijnlijk tot dusver de meest bekende van de nieuwe generatie, beïnvloeden rechtstreeks de hartslag en andere lichaamsfuncties en dat is een heel ander effect dan bijvoorbeeld dat van de hallucinogenen. Een ander belangrijk verschil is dat internet mogelijk maakt dat iedereen eigenlijk zijn eigen drugs kan maken.

Het is opletten voor de dodelijke effecten verbonden aan het gebruik van nieuwe designer drugs. LSD en cie werkten eigenlijk in op de serotonine receptoren in de hersenen, maar de nieuwe generatie designer drugs heeft invloed op levensbepalende organen. Dat betekent uiteraard dat ze nog een stuk gevaarlijker zijn dan hun voorgangers. In geval van een te hoge dosis kan de hartslag gaan versnellen, de lichaamstemperatuur gaan verhogen en de bloedvezels samentrekken.