Paddo’s of magic mushrooms kunnen depressie helpen bestrijden

Paddo’s of magic mushrooms kunnen depressie helpen bestrijden

Psilocybine, het actief ingredient in paddo’s of magic mushrooms, geeft makkelijker toegang tot persoonlijke gevoelens en herinneringen

Paddo’s of magic mushrooms zijn drugs die populair waren in de jaren 60 en 70, in een periode toen de boeken van Carlos Castaneda op grote schaal gelezen werden. In de daaropvolgende periode boetten ze in aan populariteit ten koste van andere drugs. Met name de opkomst van XTC en andere chemische drugs waren daar niet vreemd aan.

Sinds een tiental jaar zijn die paddo’s of magic mushrooms echter aan een opmerkelijke comeback begonnen. Ze zijn opnieuw zeer populair bij de jeugd, die zich vaak niet bewust is van de gevaren die aan deze geestverruimende middelen verbonden zijn. Het effect van het gebruik van paddestoelen kan enigszins worden vergeleken met dat van LSD.

Dat betekent dat de risico’s op een ‘bad trip’ aanwezig zijn, risico’s die ernstige psychische schade kunnen aanrichten. Een ander gevaar zijn de beruchte flash-backs, waarbij de gebruiker van paddo’s of magic mushrooms plots opnieuw begint te trippen zonder extra paddestoelen te hebben geslikt. Psilocybine, het werkzaam bestanddeel uit paddo’s, kan zich in het ruggemerg opslaan en op onverwachte momenten uitbreken.

Maar deze paddestoelen kunnen ook onverwacht positieve medische effecten hebben, zo blijkt uit twee recent gepubliceerde Amerikaanse studies. Paddo’s of magic mushrooms kunnen namelijk een depressie helpen bestrijden. In het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences verscheen een rapport over de ervaringen opgedaan bij 30 proefpersonen die paddestoelen aten. De gevolgen daarvan bleken enigszins verbluffend te zijn.

Psilocybine, het actief ingredient in paddo’s of magic mushrooms, geeft makkelijker toegang tot persoonlijke gevoelens en herinneringen. Volgens de onderzoekers kan hierdoor worden verklaard dat de paddestoelen kunnen worden gebruikt in de strijd tegen depressies. Het is echter nog wat vroeg om al definitieve conclusies te trekken, het lijkt ons alvast raadzaam om zeer voorzichtig te blijven omspringen met drugs zoals die befaamde paddestoeltjes.