Stoppen met roken: verandering in rookgewoonten helpt nauwelijks

Stoppen met roken: verandering in rookgewoonten helpt nauwelijks

Overstappen van sigaret naar tabak (shag) of sigaartjes heeft weinig zin, rookverslaving blijft

Iedereen ontwikkelt een eigen strategie om te stoppen met roken. Een verandering in rookgewoonten helpt nauwelijks, zo wijst de praktijk uit. Sommige rokers proberen alleen nog op bepaalde tijdstippen te roken, anderen gaan proberen af te bouwen door over te stappen van de traditionele sigaret naar andere rookmiddelen. Is dergelijke strategie zinvol?

Overstappen van de sigaret naar tabak (shag) of sigaartjes heeft eigenlijk weinig zin, tenzij er zeer gedisciplineerd te werk wordt gegaan. Hoe men het ook draait of keert, de rookverslaving blijft. Het maakt weinig verschil of men nu sigaretten, tabak of shag, sigaren of sigaartje of de pijp rookt. Afkicken van nicotine, daar komt het uiteindelijk op aan.

De enige manier waarop een verandering in de rookgewoonten zinvol kan zijn, is wanneer het gebruik van tabaksproducten stapsgewijs wordt afgebouwd. Zo kan iemand bijvoorbeeld van 20 sigaretten per dag afzakken tot 10 sigaretten per dag en vervolgens 5 en daarna geen meer. Uiteindelijk zal het toch erg moeilijk zijn om die laatste sigaret definitief in het pakje te laten zitten.

Syndicatie