Concentratieproblemen kunnen een gevolg zijn van een tekort aan ijzer

Concentratieproblemen kunnen een gevolg zijn van een tekort aan ijzer

Wijziging in gehalte neutransmitter synthesis kunnen normaal functioneren hersenen belemmeren

Vrouwen hebben vaker dan mannen last van een tekort aan ijzer en dat heeft onder andere te maken met de maandelijkse menstruatie die vaak met veel bloedverlies gepaard gaat. Een tekort aan ijzer geeft vaak aanleiding tot heel wat vervelende problemen. Concentratieproblemen kunnen bijvoorbeeld een gevolg zijn van een tekort aan ijzer, een vrouw met te weinig ijzer in het bloed zal met minder goed functionerende hersenen te maken krijgen.

Blaire Morriss, verpleegkundige bij het Vanderbilt Center for Integrative Health in de Verenigde Staten, is een specialiste wat betreft tekort aan ijzer. Ze geeft als reden voor de concentratieproblemen een wijziging in het gehalte van de neutransmitter synthesis, waardoor het normaal functioneren van de hersenen belemmerd wordt. Ingrijpen is in dit geval noodzakelijk, want zonder ijzer kunnen we niet.

Volgens het Centers for Disease, een gespecialiseerde Amerikaanse instelling, heeft maar liefst 1 tot 10 vrouwen een tekort aan ijzer. Dat is dus ongeveer 10%, een percentage dat mogelijk zelfs nog aan de bescheiden kant is. Vrouwen die veel fysische inspanningen leveren, bijvoorbeeld sporten, zullen eveneens met een tekort aan ijzer kampen. Dat kan gevolgen hebben voor de gezondheid die niet onderschat mogen worden.

IJzer is namelijk nodig om ons lichaam optimaal te laten functioneren. Regelmatig onderzoek van het bloed is absoluut noodzakelijk om het tekort aan ijzer aan te tonen, bij een ontleding van het bloed zal dat tekort duidelijk aangetoond worden. De juiste voeding plus vitamine C kunnen het tekort aan ijzer voorkomen. In geval van een deficiëntie zijn ijzersupplementen aangewezen om het ijzergehalte weer op peil te brengen.

Syndicatie