Drinken van koffie en thee kan goede bescherming bieden tegen ziekenhuisbacterie MRSA

Drinken van koffie en thee kan goede bescherming bieden tegen ziekenhuisbacterie MRSA

Meticilline resistente staphylococcus aureus of MRSA houdt zich bij gezonde mensen in de neus op

Over de ziekenhuisbacterij bestaan er heel wat misverstanden. Meestal wordt daarmee verwezen naar de meticilline resistente staphylococcus aureus of MRSA. Over het schadelijke effect van deze en aanverwante bacteriën hoeft uiteraard geen discussie worden gevoerd, iedereen weet dat de ziekenhuisbacteriën al heel wat slachtoffers hebben gevergd. Weerstand tegen deze bacteriën kan echter in een onverwachte hoek worden ontwikkeld.

Het drinken van koffie en thee kan namelijk een goede bescherming bieden tegen de ziekenhuisbacterie MRSA, zo blijkt uit onderzoek dat werd uitgevoerd in de Verenigde Staten. De resultaten van het onderzoek verschenen in de Annals of Family Medicine en zijn op zijn zachtst gezegd enigszins verbazingwekkend. Ze verwijzen naar onvermoede positieve effecten die aan het drinken van koffie en thee verbonden zijn.

De meticilline resistente staphylococcus aureus bacterie of MRSA houdt zich bij gezonde mensen in de neus op, maar bij wie regelmatig koffie en thee dronk kwam de bacterie maar half zo vaak voor als bij mensen die dat niet deden. MRSA kan voorkomen in de neuzen van gezonde mensen zonder dat deze geïnfecteerd raken. Ze kunnen echter de bacterie overbrengen naar anderen via aanraking van de huid.

Eric Matheson, auteur van de studdie en dokter aan het departement Family Medicine aan de Medical University of South Carolina in Charleston, geeft toe dat er nog heel wat vraagtekens blijven. Zo is het allesbehalve duidelijk waarom koffie en thee de MRSA bacterie afremmen. Mogelijk activeren koffie en thee het immuunsysteem of vernielen ze meteen cellen bij de bacterie.

In ieder geval kwam Matheson tot de ontdekking dat koffie en thee de opname van ijzer afremden, dit terwijl de MRSA bacterie ijzer nodig heeft om te kunnen groeien. Of dit de belangrijkste reden is waarom koffie en thee mogelijk de ziekenhuisbacterie kunnen helpen bestrijden, is vooralsnog niet duidelijk. Matheson gaf toe dat op dat vlak nog heel wat onderzoek moet worden verricht.

Syndicatie