Gebruik van kalk of kalksupplementen kan neveneffecten hebben

Gebruik van kalk of kalksupplementen kan neveneffecten hebben

Nierstenen kunnen vervelend neveneffect zijn van gebruik van kalk of kalksupplementen

Het gebruik van kalk of kalksupplementen kan neveneffecten hebben, zo heet medisch onderzoek aangetoond. Op basis van normale dosissen kan kalk onder andere gasvorming en constipatie veroorzaken. Deze neveneffecten zijn nog te verwaarlozen, maar hoge dosissen van kalkgebruik kunnen zwaardere gevolgen veroorzaken.

Nierstenen kunnen bijvoorbeeld een vervelend neveneffect zijn van het gebruik van kalk of kalksupplementen. Bovendien moet er ook steeds worden bekeken of er een mogelijke interactie is met andere medicijnen die ingenomen worden. Die interactie is onder andere mogelijk met hart- en vaatziekten, diabetes, epilepsie enzovoort. Ook hoge dosissen vitamine D kunnen leiden tot gevaarlijke niveaus van kalk.

Hoge dosissen kalk kunnen daarenboven leiden tot een gebrekkige opname van andere mineralen als ijzer of zink. Vooral mensen met nierproblemen, beendertumoeren, hart- en vaatziekten enzovoort moeten voorzichtig zijn met kalk of kalksupplementen. In het ergste eval kan er sprake zijn van een overdosis, met misselijkheid, een droge mond, buikpijn, hartritmestoornissen, verwarring of zelfs de dood tot gevolg.

Syndicatie