Prostaatkanker kan misschien vroeger opgespoord worden

Omzetting van testosterone in DHT-vorm kan risico’s op prostaatkanker doen toenemen

Dezelfde omzetting doet ook de kansen op haaruitval toenemen

Omzetting van testosterone in de DHT-vorm kan de risico’s op prostaatkanker doen toenemen. Recent onderzoek leert dat dezelfde omzetting ook de kansen op haaruitval doet toenemen. Onderzoekers hadden het eerste verband al eerder ontdekt, het tweede verband is een relatief nieuwe ontdekking.

Michael Yassa, oncoloog bij het Maisonneuve-Rosemont Hospital in Montreal, is van mening dat er vooral vooruitgang kan worden geboekt bij het tijdig screenen van prostaatkanker. In de toekomst kan er op de eerste plaats worden gekeken naar mannen waar de omzetting van testosterone naar de DHT-vorm het meest uitgesproken is. Bij deze groep kunnen ook de risico’s op haaruitval hoger liggen dan bij een minder uitgesproken vorm van omzetting.

Met name de PSA-test zou in de toekomst doeltreffender worden gebruikt voor de detectie van prostaatkanker. Bij deze test wordt in veel gevallen nu vals alarm gegeven. De kansen op een efficiënte screening worden nu groter wanneer er rekening wordt gehouden met de omzetting van testosterone naar de DHT-vorm, gekoppeld aan een onderzoek van het haar. Volgens een onderzoek waarvan de resultaten verschenen in het British Medical Journal zijn de kansen op efficiënt opsporen van prostaatkanker relatief klein bij het ‘blind’ afnemen van PSA-testen.

Syndicatie