Hoeveelheid cafeïne in energiedranken kan schadelijk zijn voor kinderen

Hoeveelheid cafeïne in energiedranken kan schadelijk zijn voor kinderen

Veelvuldige consumptie van energiedranken bij kinderen valt af te raden

De hoeveelheid cafeïne in energiedranken kan schadelijk zijn voor kinderen, zo blijkt uit een recente studie die in het blad Pediatrics is verschenen. Sommige ingrediënten van die dranken zijn volgens de onderzoekers onvoldoende bestudeerd. Daarnaast zou ook de regelgeving daaromtrent nog altijd te wensen overlaten. Het heeft echter weinig zin om te overdrijven, maar toch is enige voorzichtigheid geboden. 

Veelvuldige consumptie van energiedranken bij kinderen valt af te raden, op de eerste plaats bij kinderen die aan een aantal aandoeningen leiden. Dat is bijvoorbeeld het geval met kinderen die aan diabetes leiden, die last hebben van stemmingstoornissen, die hartproblemen hebben, die aan een nieren- of leverziekte lijden enzovoort. Bij deze kinderen kan een overdaad aan energiedranken vervelende neveneffecten hebben.

Judith Schaechter, associate professor pediatrie aan de University of Miami, waarschuwde dat het overvloedig gebruik van energiedranken zelfs kan leiden tot een overdosis cafeïne. Zij stelde op basis van haar studie vast dat in de Verenigde Staten een derde van de kinderen regelmatig energiedrankjes consumeerden. Sommige kinderen zijn echt dol op deze drankjes, waardoor ze vaak nogal wat cafeïne binnenkrijgen.