Gebruik van zout in voeding blijft omstreden, probeer consumptie zout te beperken

Gebruik van zout in voeding blijft omstreden, probeer consumptie zout te beperken

Meeste mensen verbruiken meer zout dan goed voor hen is

Zout doet al eeuwenlang dienst als smaakmaker bij het bereiden van voeding, maar de medische gevolgen van het consumeren van zout zijn nog niet zo lang bekend. De gemiddelde levensduur is sterk verlengd sinds we het verbruik van zout in de gaten zijn gaan gehouden. De doorsnee man of vrouw gebruikt nog steeds te veel zout, zo blijkt uit onderzoek.

Uit een studie uitgevoerd in de Verenigde Staten blijkt dat negen op de tien volwassenen te veel zout verbruikt. Dat zout is afkomstig uit de consumptie van pizza, chips enzovoort. Volgens de conclusie van het rapport, die in Morbidity & Mortality Weekly Report is verschenen, heeft de te hoge zoutconsumptie een forse stijging van het jaarlijks aantal sterfgevallen van hartaanvallen en beroertes tot gevolg. Alleen al voor de Verenigde Staten wordt de jaarlijkse toename van het aantal hart- en vaatzieken als gevolg van te veel zout op 120.000 geraamd.

Het aantal sterfgevallen als gevolg van aandoeningen veroorzaakt door zout zou fors dalen wanneer de consumptie van zout met een ongeveer een halve teelepel per dag zou gereduceerd worden. Blijkt echter dat zout in dergelijke mate is gaan deeluitmaken van ons dagelijks voedingspatroon dat het in de praktijk erg moeilijk is om de consumptie er van terug te schroeven.

De studie werd uitgevoerd door de Division for Heart Disease and Stroke Prevention, een onderdeel van de U.S. Centers for Disease Control and Prevention. Janelle Peralez Gunn, hoofdauteur van het onderzoek en werkzaam bij deze organisatie, is van mening dat collaboratie bij alle betrokken partijen noodzakelijk is om de consumptie van zout terug te dringen. Het Institute of Medicine, de gezondheidsdivisie van de Amerikaanse National Academy of Sciences, heeft al regelmatig aangedrongen op een gecoördineerde aanpak om de consumptie van zout terug te dringen.

Enkele grote bedrijven hebben al extra inspanningen geleverd wat het terugdringen van de zoutconsumptie betreft. Dat is onder meer het geval met Kraft Foods, dat tegen 2014 het gebruik van zout in een aantal producten met een kwart wil terugdringen. Meer dan driekwart van de zoutconsumptie is afkomstig van bereid voedsel en van restaurantmenu's, inclusief brood, granen en andere producten die helemaal niet naar zout smaken.

Syndicatie