Hoe je het ook draait of keert: het drinken van koffie is verslavend

Hoe je het ook draait of keert: het drinken van koffie is verslavend

Koffie geeft alleen extra energie aan verslaafde koffiedrinkers die afkickverschijnselen hebben

Iedereen kent in zijn omgeving wel iemand die de reputatie heeft een verslaafde koffiedrinker te zijn. Meestal wordt zo’n opmerking al lachend gemaakt want de meeste mensen gaan er van uit dat die verslaving uiteindelijk niet zo veel voorstelt. Wetenschappelijk onderzoek toont echter een heel ander beeld, want daaruit zou moeten blijken dat er wel degelijk sprake kan zijn van een addictie.

Hoe je het ook draait of keert: het drinken van koffie is verslavend. Vaak wordt gezegd dat iemand koffie nodig heeft om zijn prestaties op peil te houden, maar ook dat blijkt een groot misverstand te zijn. Koffie geeft alleen extra energie aan verslaafde koffiedrinkers die afkickverschijnselen hebben, zo leert ons een recent wetenschappelijke studie. Dat koffie schadelijk is, lijkt inmiddels als een paal boven water te staan.

Hoe schadelijk is het drinken van koffie? De vraag stellen is makkelijk, het antwoord geven een stuk moeilijker. Veel mensen kunnen gewoonweg niet meer zonder hun bakje troost, ze functioneren minder goed wanneer ze niet regelmatig een kop koffie kunnen drinken. In de wereld van vandaag is koffie drinken bovendien een zeer aanvaarde gewoonte, niemand zal zich vragen stellen wanneer iemand regelmatig zijn portie cafeïne tot zich neemt.

Het is echter precies om die cafeïne waar alles om draait, want de wetenschap is er niet helemaal zeker van dat deze stof absouut onschadelijk is. Bovendien moeten er ook vraagtekens worden geplaats bij de reden waarom iemand koffie drinkt. Wie dat drinkt om wakker te blijven of om beter te presteren op het werk, kan toch beter zijn leefgewoonten eens grondig analyseren. Een verslaafdheid aan koffie, in welke mate dan ook, kan er op wijzen dat het gevoerde leven allesbehalve gezond mag worden genoemd.

Syndicatie