Hoe weet ik dat ik slaapapneu heb?

Hoe weet ik dat ik slaapapneu heb?

Alleen testen in slaapkliniek kunnen uitsluitsel geven

Steeds meer mensen lijden aan slaapapneu zonder dat ze zelf daarvan bewust zijn. Zo hebben bijvoorbeeld stevige snurkers vaak last van de aandoening, zonder dat ze er zelfs maar een flauw idee van hebben dat ze aan slaapapneu leiden. Overigens is snurken zeker geen synoniem voor slaapapneu, beiden hoeven niet noodzakelijk samen te gaan. Snurken kan echter wel een indicatie geven dat er wel degelijk sprake is van slaapapneu.

In sommige gevallen is er van twijfel geen sprake. Ernstige gevallen van slaapapneu gaan bijvoorbeeld gepaard met het plots wakker worden om naar lucht te happen. In zeer erge gevallen kan de patiënt(e) zelfs langs zijn of haar bed wakker worden, in wat een vorm van paniek mag worden genoemd. Maar er zijn ook veel gevallen van slaapapneu waar de patiënt zich totaal van geen kwaad bewust is.

Uiteindelijk kan alleen een bezoek aan de slaapkliniek definitief uitsluitsel geven of er al dan niet sprake is van slaapapneu. De uitslagen van zo'n bezoek aan de slaapkliniek zijn soms verrassend. Zo is er de man die zich van geen kwaad bewust was, maar die door zijn bezoek aan de kliniek leerde dat hij maar liefst 117 keer per nacht (onbewust) wakker werd. Opgelet: die 117 keer is zeker geen succes, wel integendeel. Er zijn mensen die meerdere keren per minuut wakker, maar zich daar simpelweg niet van bewust zijn. Inderdaad, slaapapneu is een merkwaardige aandoening.

Syndicatie