Welke voorzorgsmaatregelen kan ik nemen om een allergie te voorkomen?

Welke voorzorgsmaatregelen kan ik nemen om een allergie te voorkomen?

Buiten medicatie zijn er nog andere voorzorgsmaatregelen die kunnen worden getroffen om allergische reacties te voorkomen

Buiten medicatie en supplementen zijn er nog andere voorzorgsmaatregelen die kunnen worden getroffen om allergische reacties te voorkomen. Sommige van deze maatregelen hebben in de loop van de tijden hun degelijkheid bewezen. Die degelijkheid kan zelfs door wetenschappelijk onderzoek aangetoond worden.

Op de eerste plaats is het zaak om de milieuomstandigheden goed in de gaten te houden. Kleine dingen kunnen het verschil maken, zoals bijvoorbeeld het omwikkelen van een matras met plastiek. Beperk het aantal irriterende factoren tot een minimum en ook de allergische reacties zullen tot een minimum beperkt worden.

Het klinkt misschien wat vreemd, maar het regelmatig spoelen van de ademhalingswegen met een zoutoplossing verdient alleszins een aanbeveling. Spoelen met zout water kan helpen om allergiesymptomen op te lossen. De medische wetenschap is het er volmondig over eens dat het regelmatig spoelen van de mond met een zoutoplossing allergiesymptomen kan helpen oplossen. Hun effectiviteit wordt door niemand meer betwijfeld. Alle dingen die de membranen van de neus kunnen beïnvloeden, worden weggespoeld.

Eén studie wees uit dat kinderen met allergische reacties die drie keer per dag een spoeling met zoutwater deden de symptomen van de neusontsteking serieus konden reduceren, dit binnen een periode van drie tot zes weken. Bovendien konden de dosissen van allergiebestrijders sterk gereduceerd worden.

Zo’n zoutwateroplossing kan bestaan uit een kwart dosis water met twee of drie teelepels van bijvoorbeeld zeezout. Gebruik de oplossing op kamertemperatuur in een kruik of een fles. Tafelzout is minder aangewezen vanwege de aanwezigheid van jodium en andere additieven. Eventueel kunnen paar druppels eucalyptusolie aan het zoutwater toegevoegd worden. De eucalyptus heeft een positief effect op de bloedvezels, waardoor de kansen op een infectie afnemen.

HEPA filters (high efficiency particulate air filter) kunnen eveneens hun nut bewijzen. Deze filters kunnen allergische reacties in huis beletten. Vergeet niet om er eentje voor elke vacuum cleaner te plaatsen. Zonder filter kan de allergische reactie in alle hevigheid opgewekt worden.

De meeste behandelingen zijn er op gericht om de symptomen te bestrijden, maar immunotherapie kan een preventieve rol spelen bij het voorkomen van allergische reacties. Door het toedienen van kleine hoeveelheden allergenen onder de huid raakt het immuniteitssysteem gewend aan deze veroorzakers van een allergie. Zelfs grote dosissen kunnen in sommige gevallen zonder gevolg blijven. Deze aanpak vergt tijd en succes is niet altijd gegarandeerd. Homeopathie kan een volwaardig alternatief vormen voor injecties met allergenen.

Het kan vreemd in de oren klinken, maar veel allergenen belanden in het lichaam via de ogen. Ook acupunctuur kan nuttig zijn bij de bestrijding van allergische reacties. Sommige studies geven een positief effect van acupunctuur, anderen geven geen effect aan.

Syndicatie