Belangrijke vooruitgang geboekt in strijd tegen hersenstoornissen

Belangrijke vooruitgang geboekt in strijd tegen hersenstoornissen

NNI index is officieel gelanceerd

Voor veel mensen verandert het leven drastisch na een CVS, een auto-ongeval, een kwetsuur aan het hoofd, een burn-out enzovoort. Ergens is er iets fout gelopen in de hersenen, de vraag is uiteraard alleen maar wat. Tot dus ver was het vaak nattevingerwerk om uit te zoeken wat er precies fout is gelopen. Maar daar komt mogelijk verandering in, want de technologie staat voor niets.  

Op 9 oktober werd namelijk de NNI index officieel gelanceerd. Op 10 oktober voerde Edwin Verstraeten al de 1ste Q-EEG analyses uit op basis van de Neural Network Injury Index. “Ik keek, net als veel van mijn collega’s wereldwijd, al lang uit naar de komst van de Neural Network Injury Index,” zegt Edwin Verstraeten. “Deze index betekent een belangrijke vooruitgang op het vlak van hersenonderzoek en de behandeling van o.m. neurologische aandoeningen. Hij laat toe om nog preciezer te werken. Verschillende relevante neurale netwerken worden zeer gedetailleerd in kaart gebracht.

Hierdoor kan aangetoond worden waar het precies fout loopt in de hersenen. Dat heeft drie zeer belangrijke voordelen: ten eerste wordt de betrouwbaarheid en de validiteit van een neurocognitieve diagnose bijkomend verhoogd, bijv. bij cognitieve klachten als gevolg van een gesloten hoofdtrauma of bij een whiplash syndroom. Ten tweede kan het onderscheid met deels overlappende stoornissen veel beter worden gemaakt, zoals bijv. met CVS, burnout, of post traumatische stressstoornis. Ten derde maakt dit een gerichtere behandeling mogelijk, zowel met neurofeedback en neuromodulatie als met andere behandelmethodes.”

Dat de neuromodulatie behandeling werkt, blijkt duidelijk uit de 1ste analyses die Edwin Verstraeten uitvoerde. “Ik analyseerde de gegevens van een patiënte met hersentrauma. Doorgaans wordt aangenomen dat hersenletsel dat binnen de 6 tot 12 maanden niet spontaan hersteld is, blijvend is – m.a.w. levenslang.

De NNI index en de bijhorende analyses van relevante neurale netwerken (zoals aandacht en geheugen) verbeterden stap voor stap over een periode van anderhalf jaar, waarbij verspreid zowel biofeedback als neuromodulatie behandelingen werden gevolgd. Mits verderzetting van de behandeling sluit ik een bijkomende verbetering niet uit. Dit bewijst niet alleen dat neuromodulatie en biofeedback echt werken, belangrijker nog is het gegeven dat een functioneel hersenletsel wel degelijk omkeerbaar is.

Syndicatie