Magic mushrooms of paddo’s kunnen de vrees bij kankerpatiënten helpen bestrijden

Magic mushrooms of paddo’s kunnen de vrees bij kankerpatiënten helpen bestrijden

Psilocybine in paddo’s kan levenskwaliteit van mensen met kanker verbeteren

Leven met kanker is geen pretje, ook al hebben de dokters iemand genezen verklaart. De vrees om te hervallen is latent aanwezig, met alle gevolgen van dien. Een ex-kankerpatiënt zal niet altijd even rustig kunnen slapen, terwijl de dreigende schaduw van de dodelijke ziekte ook op de familierelaties kan wegen.

De meeste dokters zullen hun patiënten die het moeilijk hebben om met de kankervrees te leven medicatie voorschrijven. In de meeste gevallen zijn dat angstbestrijders, hoewel ook andere geneesmiddelen als kalmeermiddelen in aanmerking kunnen komen. Momenteel wordt er in de Verenigde Staten met een andere, eerder onverwachte, stressbestrijder geëxperimenteerd.

Magic mushrooms kunnen namelijk de vrees bij kankerpatiënten helpen bestrijden. Die magic mushrooms zijn eigenlijk niets anders dan paddo’s, de paddestoelen die als geestesverruimend middel in sommige kringen erg populair zijn. Paddo’s staan bekend om hun onverwachte effecten, maar waren tot dusver nog niet in beeld gekomen als geneesmiddel voor ex-kankerpatiënten.

Psilocybine, de werkzame stof in paddo’s, kan de levenskwaliteit van mensen met kanker helpen verbeteren. Toch is het even wennen, want in eerste instantie kan een trip met deze paddestoelen ongewenste neveneffecten veroorzaken. Zo zijn lange huilbuien niet uitgesloten, pas waarna het heilzame effect van de ‘trip’ (als we dit woord mogen gebruiken) gaat duidelijk worden.

Hij is al enkele jaren dood, maar Timothy Leary had dit nog moeten meemaken. Leary was in de jaren 60 de profeet van de geestesverruiming, hij werd door president Nixon de gevaarlijkste man in de Verenigde Staten genoemd. Paddo’s of magic mushrooms leken een tijdje gemarginaliseerd te zijn in neo-hippie milieus, maar hun belang voor de medische wetenschap kan hen volop opnieuw in het daglicht brengen.