Mag ik het huis verlaten wanneer ik ziekte van Menière heb?

Mag ik het huis verlaten wanneer ik ziekte van Menière heb?

Sommige patiënten met ziekte van Menière moeten erg voorzichtig blijven wat hun uithuizigheid betreft

Het vervelende aan de ziekte van Menière is dat de aanvallen die deze aandoening met zich meebrengt op totaal onverwachte momenten komen. Dat kan bijvoorbeeld op een openbare plaats zijn. Het scenario is bekend: een plotse aanval van duizeligheid, gepaard met misselijkheid. In sommige gevallen is er sprake van evenwichtsverlies en kan de man of vrouw in kwestie niet op de benen blijven staan.

In het ergste geval is de aanval zo erg dat hulp moet worden gevraagd. Het kan erg frustrerend zijn wanneer u in een winkel, café of restaurant om hulp moet gaan vragen. De meeste patiënten die lijden aan de ziekte van Menière hebben dan maar één wens: zo snel mogelijk naar huis worden gebracht.

Uiteraard zal het ook uw werkgever niet ontgaan dat u regelmatig te lijden hebt van ziekte van Menière. In de meeste gevallen zal die werkgever daar wel begrip voor opbrengen. Veel patiënten krijgen namelijk slechts met grote tussenpauzen aanvallen, die tussenpauzen worden afgewisseld met ‘betere’ periodes.

Wie echter regelmatig een aanval krijgt, zal echter verplaatsingsmoeilijkheden kregen. Mag ik het huis verlaten wanneer ik ziekte van Menière heb?, is een vraag die vaak aan de dokter wordt gesteld. Het antwoord op die vraag moet uiteraard ‘ja’ luisteren, want anders dreigt sociaal en economisch isolement.

Sommige patiënten met ziekte van Menière moeten niettemin erg voorzichtig blijven wat hun uithuizigheid betreft. Het betreft meer bepaald zij die op zeer regelmatige basis aanvallen krijgen. Het kan in dat geval geen kwaad om tijdelijk thuis te blijven, de levensomstandigheden aanpassen in de hoop dat op deze manier de aanvallen verdwijnen.