Massage kan even efficiënt zijn als aspirine in geval van pijn na zware fysieke inspanningen

Massage kan even efficiënt zijn als aspirine in geval van pijn na zware fysieke inspanningen

Stimulatie van energiecentra in spiercellen heeft weldoende invloed na sporten of andere zware inspanningen

Het fenomeen is bekend: de levering van zware fysieke inspanningen kan gepaard gaan met pijngevoelens. Dat heeft te maken met de aanmaak van chemicaliën in het lichaam die ontstekingen veroorzaken, ontstekingen die met heel wat pijn gepaard kunnen gaan. Vaak moeten geneesmiddelen worden genomen om die pijnen te bestrijden.

In dat geval wordt vaak aspirine gebruikt, tot op heden nog steeds de meest verspreide pijnstiller. Op zich is er niets mis met het gebruik van pijnstillers, maar recent werd toch onderzoek gedaan naar alternatieve methoden voor pijnbestrijding. De resultaten van dat onderzoek verschenen in het tijdschrift Science Translational Medicine.

Massage kan vaak even efficiënt zijn als aspirine in geval van pijn na zware fysieke inspanningen, zo blijkt uit het onderzoek. Als gevolg van massage wordt de productie van de chemicaliën in het lichaam die aan ontstekingen gelinkt zijn alleszins vertraagd. Wat massage echter niet doet, is het verwijderen van melkzuur. Deze substantie wordt gelinkt aan spierproblemen na bijvoorbeeld het sporten.

De stimulatie van de energiecentra in de spiercellen heeft een weldoende invloed na sporten of andere zware inspanningen. Simon Melov, auteur van de studie en professor aan het Buck Institute for Research on Aging in Novato, California, sloot zelfs niet uit dat uiteindelijk zal blijken dat massage even effectief is in de bestrijding van spierpijnen als medicatie. Verder onderzoek zal dit moeten bevestigen.
 
Volgens Melov loont het bovendien de moeite om te onderzoeken of massage niet kan helpen bij chronische spierontsteking en bij andere vormen van spierpijn. Daarbij zal het onderzoek zich met name toespitsen op interleukin-6 en tumor necrosis factor alpha, twee stoffen die met ontstekeningen worden geassocieerd. Mogelijk kan massage de aanmaak van deze stoffen vertragen.