Hoe dikwijls moet ik mij laten testen op sexueel overdraagbare aandoeningen of SOA’s?
Hoe dikwijls moet ik mij laten testen op sexueel overdraagbare aandoeningen of SOA’s?
Risicogroepen moeten sneller naar de dokter stappen voor controle op sexueel overdraagbare aandoeningen of SOA’s
Er is de afgelopen maanden weer heel wat te doen geweest omtrent sexueel overdraagbare aandoeningen of SOA’s. Deze blijken namelijk opnieuw frequent voor te komen, nadat geslachtsziekten als syfilis, gonorrhea en chlamydiasis geruime tijd van de aardbodem verdwenen leken. Dat bleek echter maar schone schijn te zijn, ze zijn nog steeds onder ons.
Voorzichtigheid is in ieder geval geboden, want de meeste jongeren hebben geen besef meer van wat sexueel overdraagbare aandoeningen of SOA’s inhouden. Een ziekte als chlamydiasis wordt vaak genegeerd, om de eenvoudige reden dat er geen zichtbare symptomen opduiken. Nochtans kan ze bij vrouwen tot onvruchtbaarheid aanleiding geven.
Hetzelfde geldt voor gonorrhea of gonorroe, dat van alle sexueel overdraagbare aandoeningen of SOA’s waarschijnlijk het meest wordt onderschat. Deze ziekte kenmerkt zich door het opduiken van een vorm van etter op het mannelijk lid. Gonorrhea of gonorroe kenmerkt zich onder andere door zijn korte incubatieperiode, de ziekte slaat sneller toe dan algemeen verwacht.
Hoe dikwijls moet ik mij laten testen op sexueel overdraagbare aandoeningen of SOA’s? Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van de leeftijd en het geslacht. De U.S. Centers for Disease Control and Prevention adviseren om zich in ieder geval elk jaar te laten testen. Dat geldt zowel voor syfilis, gonorrhea, chlamydia als HIV. Voorzichtigheid blijft in ieder geval de moeder van de porseleinkast.
Risicogroepen moeten sneller naar de dokter stappen voor controle op sexueel overdraagbare aandoeningen of SOA’s. Dat geldt op de eerste plaats voor homo’s, die vaak veelvuldige sexuele contacten af. Ook vrouwen op jongere leeftijd die volop aan het experimenteren zijn met seks kunnen zich beter om de drie maanden laten checken, onder andere ook wat betreft het voorkomen van chlamydia.