Zittend plassen voor mannen heeft voor- en nadelen

Zittend plassen voor mannen heeft voor- en nadelen

Moeten mannen rechtstaand of zittend plassen?

Het lijkt op het eerste gezicht een discussie zoals die over het geslacht van de engelen te zijn: is het al dan niet gezond om de behoeften op een toilet te doen. We zijn in het westen onze Engelse wc’s gewend, maar in andere delen van de wereld gebeurt het plassen en kakken vaak in heel andere houdingen. De vraag die sommigen stellen is wat de meest natuurlijke houding is om onze behoeften te doen.

Misschien is het verstandig om eens te kijken hoe dat in sommige primitieve gebieden gebeurt. Meestal gebeurt dat in gehurkte houding op een veld of in een bosje. Je kan zowel mannen als vrouwen in die houding aantreffen en we nemen aan dat dergelijke beelden duizenden jaren geleden ook al te zien waren.

In sommige regio’s is het ook met de hygiëne nog steeds droevig gesteld. In de afgelegen gebieden van China is het niet abnormaal om mannen en vrouwen eerst hun grote behoefte te zien doen in een kuil. Vervolgens doen ze hun kleine behoefte in hun handen, waarna de achterkant met de inhoud van de voorkant wordt gereinigd. Veel mensen zullen daar moeite mee hebben, maar het is nu eenmaal zo.

Het probleem van de houding stelt zich niet zo zeer voor vrouwen als wel voor mannen. Moeten mannen rechtstaand of zittend plassen? De vraag stellen is makkelijk, het antwoord geven een stuk moeilijker. Volgens de volkswijsheid zou de blaas beter geledigd worden in zittende dan in staande toestand.

Zittend plassen heeft voor mannen voor- en nadelen, zo blijkt. Bij zittend plassen kan er een buiging gebeuren in de plasbuis, waardoor niet alle urine wordt geloosd. Of dat een groot nadeel hoeft te zijn, is medisch gezien nog niet met 100% zekerheid opgelost. Uiteindelijk kan iedereen voor zich uitmaken wat de beste manier is om te plassen.

Syndicatie