Hoe veilig is een cataract (grijze staar) operatie?

Ongeveer 98% van alle cataract (grijze staar) operaties worden zonder complicaties uitgevoerd

Het uitvoeren van cataract (grijze staar) operaties is inmiddels routine geworden, het is eigenlijk niets meer om zich zorgen over te maken. In een aantal gevallen wordt zelfs geen verdoving meer gebruikt. Veel patiënten staan er namelijk op om tijdens cataract (grijze staar) operaties wakker te mogen blijven. Ze krijgen een kalmeermiddel toegediend, evenals verdovende druppels in de ogen. U kan aan uw behandelende dokter uw voorkeursbehandeling te kennen geven.

Zijn cataract (grijze staar) operaties aan beide ogen noodzakelijk, dan zullen die in de meeste gevallen niet op hetzelfde moment uitgevoerd worden. Meestal zal er een periode van vier tot acht weken tussen beide operaties liggen. In die periode krijgt het oog dat al geopereerd is de kans om volledig te herstellen.

Hoe veilig is een cataract (grijze staar) operatie? Ongeveer 98% van alle cataract (grijze staar) operaties worden zonder complicaties uitgevoerd, zodat we mogen stellen dat deze operaties een hoge veiligheidsfactor kennen. Toch is het alleszins aanbevolen om de risico's goed door te nemen met de behandelende dokters alvorens de operatie wordt uitgevoerd.

Na een cataract (grijze staar) operatie is wat jeuk en een algemeen oncomfortabel gevoel niet ongewoon. Om dit te bestrijden kan de dokter aanbevelen om een pijnstiller te nemen. Uw ogen kunnen eveneens gaan tranen, wat al dan niet gepaard kan gaan met een verhoogde gevoeligheid. Naarmate de datum van de cataract (grijze staar) operatie verder in het verleden komt te liggen, zullen deze vervelende gevolgen stilaan gaan afnemen.

In de eerste weken volgend op een cataract (grijze staar) operatie is het noodzakelijk om medicatie te nemen, meestal in de vorm van oogdruppels. Die stimuleren de genezing, voorkomen infecties en controle de druk in de oogbol. Na een cataract (grijze staar) operatie mag u uw gewone alledaagse bezigheden hervatten, hoewel de dokter mogelijk een voorbehoud zal maken voor bepaalde risicovolle activiteiten.

Al de dag na een cataract (grijze staar) operatie mag een verbetering van het zicht woren verwacht. Het maximaal effect wordt evenwel bereikt wanneer na de operatie nieuwe brilglazen worden voorgeschreven. Dit gebeurt bij voorkeur ongeveer een maand na de cataract (grijze staar) operatie. Bij een minderheid van de patiënten kunnen ongeveer een jaar na de cataract (grijze staar) operatie neveneffecten optreden, bijvoorbeeld via vlekken op de lens. Die kunnen echter via een kleine ingreep hersteld worden.

Syndicatie