Internet doet bijziendheid toenemen, dokters adviseren om meer buiten te vertoeven

Internet doet bijziendheid toenemen, dokters adviseren om meer buiten te vertoeven

Een te lang verblijf achter de computer is slecht voor de ogen

Internet doet de bijziendheid toenemen, zo blijkt uit een onderzoek dat in de Verenigde Staten werd uitgevoerd. Een te lang verblijf achter de computer is met andere woorden slecht voor de ogen. De studie wijst uit dat de bijziendheid in de VS sinds de jaren 70 met 66% is toegenomen. Die toename gaat niet toevallig gepaard met de opkomst van eerst de computer en vervolgens die van internet.

Een eerste conclusie van het onderzoek zou kunnen luiden dat ouders de computeruren van hun kinderen moeten beperken, kwestie van bijziendheid te vermijden. De cijfers spreken boekdelen: bijziendheid of myopia steeg tot 41% in de periode 1999 tot 2004, tegenover 25% bij een studie die werd uitgevoerd tussen 1971 en 1972. Het onderzoek werd uitgevoerd door het National Eye Institute in Bethesda, Maryland.

De kostprijs voor de bestrijding van bijziendheid is groot en vertoont dus jaarlijks nog een stijgende trend. In de Verenigde Staten wordt de jaarkost voor bijziendheid op 3,80 miljard dollar begroot. Bij elke toename in het percentage bijziendheid met 12% neemt het kostenplaatje met 1 miljard dollar toe. Als belangrijkste oorzaak wordt aangegeven dat bijziendheid in de hand gewerkt wordt door het feit dat kinderen minder buitenshuis vertoeven. Bovendien gebruiken ze aan de computer vooral hun close-up zicht, wat bijziendheid in de hand werkt.

Daar komt nog eens de opmars van games, SMS-jes enzovoort bovenop, die ook de bijziendheid doen toenemen. Wanneer de bilan wordt opgemaakt van de totale situatie, is er volgens het National Eye Institute weinig ruimte voor optimisme. De bijziendheid zal ook in de komende jaren nog gaan toenemen.

David Friedman, professor ophthalmologie aan de Johns Hopkins University School of Medicine in Baltimore, was niet betrokken bij het onderzoek, maar had toch een paar opmerkingen. Hij vindt het verstandig dat kinderen worden aangespoord om opnieuw meer te spelen. Het ontbreken van speeltijd buitenhuis vergt zijn tol in de vorm van een oplopende bijziendheid.

In geval van bijziendheid of myopia zijn voorwerpen dichtbij duidelijk zichtbaar, maar vervagen die voorwerpen wanneer ze verder af zijn. Uiteindelijk is bijziendheid gemakkelijk te genezen, waarbij voorkomen makkelijker en vooral goedkoper is dan genezen. De medische wetenschap corrigeert bijziendheid door een bril, door contactlenzen door een operatie.

Syndicatie