ChemGenex boekt goede resultaten met nieuw medicijn voor leukemie

ChemGenex boekt goede resultaten met nieuw medicijn voor leukemie

Patiënten reageren positief in 86% van de gevallen

ChemGenex Pharmaceuticals Ltd., een klein Australisch farmaceutisch bedrijf, heeft goede resultaten geboekt met een nieuwe medicijn voor de behandeling van en vorm van leukemie. Het betreft meer bepaald chronische myeloïde leukemie (CML). De patiënten reageren positief in 86% van de behandelde gevallen, zo bleek uit de resultaten van de eerste testen.

Chronische myeloïde leukemie (CML) behoort tot de chronische vormen van leukemie (duidelijk te onderscheiden van de acute). Deze vorm van leukemie behoort tot de minst voorkomende, maar zorgt toch elk jaar voor een aantal sterfgevallen. De gemiddelde leeftijd van een chronische myeloïde leukemie (CML)-patiënt bedraagt 50+. In minder voorkomende gevallen kan chronische myeloïde leukemie (CML) ook bij jongere mensen opduiken.

ChemGenex financierde een studie waaraan 81 chronische myeloïde leukemie (CML)-patiënten deelnamen. In 18% van de gevallen werd de ziekte in het beendermerg tot stilstand gebracht, waardoor een beendermergtransplantie mogelijk werd en de ziekte kon genezen worden. De resultaten van het onderzoek werden voorgesteld op de American Hematology Association's meeting in New Orleans.

Het geneesmiddel is het eerste dat de 5% patiënten met chronische myeloïde leukemie (CML) kan behandelen die een genenmutatie ondergingen die hen resisten maakte voor het medicijn Gleevec van Novartis. Gleevec maakt deel uit van de standaardbehandeling van chronische myeloïde leukemie (CML). Omapro, de naam van het nieuwe medicijn, zou tegen 2020 goed kunnen zijn voor een markt van 500 miljoen dollar.

Omapro kan soelaas brengen voor chronische myeloïde leukemie (CML)-patiënten die zeer moeilijk te behandelen zijn en waarvoor geen andere behandelingen voorhanden zijn. Chief Executive Officer Greg Collier is positief over de evolutie van het onderzoek naar de commercialisering van het nieuwe medicijn voor chronische myeloïde leukemie (CML). Er zal hard doorgewerkt worden om Omapro zo snel mogelijk naar de markt te brengen.

Het bedrijf heeft al toestemming gevraagd aan de U.S. Food and Drug Administration en aan de European Medicines Agency om Omapro te mogen verkopen voor de behandeling van chronische myeloïde leukemie (CML). Mogelijk komt de toestemming voor de verkoop van het medicijn al op relatief korte termijn. Het is vooralsnog onduidelijk of Omapro ook kan gebruikt worden in de strijd tegen andere vormen van chronische myeloïde leukemie (CML).

Syndicatie