Leukemie: nieuw geneesmiddel voor ziekte van Kahler of multipel myeloom ontwikkeld

Leukemie: nieuw geneesmiddel voor ziekte van Kahler of multipel myeloom ontwikkeld

Revlimid remt na transplantie van stamcellen in 58% van de gevallen progressie van de ziekte af

Celgene heeft een nieuw geneesmiddel voor ziekte van Kahler of multipel myeloom ontwikkeld dat bijzonder veelbelovende resultaten heeft opgeleverd. Revlimid remt na transplantie van stamcellen in 58% van de gevallen progressie van de ziekte af. De resultaten van de eerste klinische testfasen af.

De ziekte van Kahler (in wettenschappelijke taal Morbus Kahler) of multipel myeloom (MM) genoemd (in het Engels: myeloma of multiple myeloma), is een kwaadaardige woekering van een bepaald soort witte bloedcellen. Het betreft meer bepaald de plasmacellen die gaan woekeren. Plasmacellen leveren een bijdrage in de bestrijding van infectieziekten, zodat deze vorm van bloedkanker een dodelijke afloop kan kennen.

Met de ontwikkeling van Revlimid heeft Celgene een belangrijke stap voorwaarts gezet naar een doeltreffende behandeling van multipel myeloom. Verdere testen kunnen de werkzaamheid van het geneesmiddel nog bevestigen of zelfs verbeteren. De werking van het geneesmiddel blijkt krachtiger te zijn dan verwacht, zodat Celgene ook sneller dan verwacht met de resultaten van de testen naar buiten komt.

Volgens de analisten op Wall Street heeft Celgene met Revlimid voor de bestrijding van multipel myeloom een duidelijke blockbuster in handen. De markt voor dit medicijn namelijk veel groter zijn dan aanvankelijk werd aangenomen. Revlimid is al goedgekeurd als eerstelijnsbehandeling voor de kankervariant, maar kan in combinatie met andere medicijnen opmerkelijke successen boeken. Tegen 2013 kan de omzet van het geneesmiddel oplopen tot 3 à 5 miljard dollar, aldus de prognoses van het gespecialiseerd onderzoeksbureau Thomson Pharma.

Revlimid is een afgeleide van thalidomlide dat door Celgene als Thalomid wordt gecommercialseerd. Het bedrijf nam Gloucester Pharmaceuticals over, dat op dezelfde markt actief was en versterkte daarmee zijn positie op de markt. Er zijn namelijk nog andere bedrijven die een gelijkaardige behandeling aanbieden, maar die vragen daar heel veel geld voor. Celgene wordt in staat geacht om de behandeling goedkoper aan te bieden.

Maar met Revlimid voor de behandeling van multipel myeloom van Celgene stopt het verhaal voor Celgene mogelijk niet. De kans bestaat dat het geneesmiddel ook kan ingezet worden voor andere vormen van kanker, waardoor de mogelijke omzetverwachtingen nog fors opgeschroefd kunnen worden.

Syndicatie