Nieuwe behandeling op komst voor bestrijding van leukemie en andere vormen van kanker

Nieuwe behandeling op komst voor bestrijding van leukemie en andere vormen van kanker

Genetische behandeling van eigen afweercellen kan spectaculaire resultaten opleveren

In de strijd tegen kanker worden regelmatig nieuwe successen gemeld. Daardoor kan kanker tegenwoordig eerder worden beschouwd als een chronische aandoening dan als een dodelijke ziekte. Stap voor stap komt de wetenschap tot het verlengen van de levensduur van kankerpatiënten. Dat betekent daarom nog niet meteen dat er al een middel is gevonden om kanker te genezen.

Toch wordt ook op dat vlak vooruitgang geboekt. Er is een nieuwe behandeling op komst voor de bestrijding van leukemie en andere vormen van kanker, met mogelijk uitzicht op (ooit) total genezing. De resultaten van een behandeling uitgevoerd aan het Abramson Cancer Center van de University of Pennsylvania in Philadelphia verschenen onlangs in Science Translational Medicine en het New England Journal of Medicine.

De genetische behandeling van eigen afweercellen van de patiënten kan spectaculaire resultaten opleveren, zo bleek uit de resultaten van het onderzoek. Carl June, professor aan bovenvermelde universiteit en auteur van het onderzoek, meldde dat twee patiënten die met deze cellen werden behandeld na drie weken kankervrij waren.

Deze ontdekking kan tot een heel nieuwe benadering van leukemie of bloedkanker leiden, maar kan ook een doorbraak betekenen in de zoektocht naar een algemene therapie voor kankerbestrijding. De onderzoekers slaagden er in om voldoende infectiebestrijdende T-cellen aan te maken om de kwade cellen te verwijderen. Bovendien werden de cellen gestimuleerd om een terugkeer van de kanker te voorkomen.

Tot dusver werd leukemie bestreden door de transplantatie van beenderruggemerg, maar de hierboven geschetste aanpak kan tot een nieuwe bestrijdingsmethode leiden. Bovendien zou deze aanpak ook meer en makkelijker toegankelijk zijn. Uiteraard is het nog te vroeg om te stellen dat de behandelingsmethode altijd en overal succes zal hebben. Het is ook nog niet helemaal duidelijk wat de gevolgen er van gaan zijn in de strijd tegen andere vormen van kanker.

Syndicatie