Mexicaanse griep kan dokterspraktijken overspoelen met patiënten

Mexicaanse griep kan dokterspraktijken overspoelen met patiënten

Voorlopig nog geen signalen dat virus van Mexicaanse griep zich muteert tot een ernstigere vorm

Gevallen van Mexicaanse griep (zwijnengriep of H1N1) overtreffen duidelijk het aantal gevallen van influenza in een ‘gewoon’ griepseizoen

Op het noordelijk halfrond bereiden we ons voor op de komst van de Mexicaanse griep (zwijnengriep of H1N1). In de medische sector wordt al alle hens aan dek geblazen. Gemiddeld ziet een dokter tijdens een griepepidemie van redelijke omvang zo’n 400 patiënten per week. Dat aantal zou tijdens de komende epidemie van de Mexicaanse griep (zwijnengriep of H1N1) wel eens veel hoger komen te liggen. Een verdriedubbeling of zelfs verviervoudiging van het aantal patiënten lijkt op het hoogtepunt van de epidemie niet onmogelijk.

Gebaseerd op de ervaringen op het zuidelijk halfrond blijkt dat het aantal gevallen van Mexicaanse griep (zwijnengriep of H1N1) duidelijk het aantal gevallen van influenza in een ‘gewoon’ griepseizoen overtreffen, zo blijkt uit de voorlopige statistieken die de World Health Organization publiceerde. Daaruit blijkt nogmaals dat de kracht van de Mexicaanse griep (zwijnengriep of H1N1) niet onderschat mag worden.

Anderzijds is het nogmaals zaak om niet te panikeren. Mensen die een aanval van de Mexicaanse griep (zwijnengriep of H1N1) achter de rug hebben, zijn weliswaar een weekje lang serieus ziek geweest, maar zijn nadien hersteld en inmiddels weer volledig de oude. Het is dus zaak om even op de tanden te bijten.

Volgens de website van de World Health Organization heeft de Mexicaanse griep (zwijnengriep of H1N1) op het zuidelijk halfrond inmiddels haar piek overschreden, hoewel de situatie verschilt van land tot land. Chili, Argentinië, New Zeeland en Australië hebben het ergste achter de rug, waarbij meteen moet opgemerkt worden dat het aantal dodelijke slachtoffers in deze toch wel bevolkingsrijke landen erg beperkt is gebleven. In Zuid-Afrika en Bolivië zijn de griepgevallen nog steeds talrijker dan in ‘gewone’ jaren, maar ook hier is de schade qua menselijke levens alleszins beperkt gebleven.

Op het noordelijk halfrond – zeg maar Europa, de Verenigde Staten en Centraal-Azië – blijft de activiteit van de Mexicaanse griep (zwijnengriep of H1N1) voorlopig beperkt. In sommige landen zijn er lokale haarden waar de activiteit af en toe opflakkert, maar van een epidemie op grote schaal is zeker nog geen sprake. Algemeen wordt verwacht dat de grote doorbraak er gaat komen wanneer met de herfst ook het traditionele griepseizoen opnieuw begint. Ook in Europa wordt inmiddels als in gereedheid gebracht om de ergste schokken op te vangen.

Voorlopig zijn er nog geen signalen die er op kunnen wijzen dat het virus van de Mexicaanse griep zich muteert tot een ernstigere vorm. De meeste patiënten hebben tot dusver een relatief milde vorm van de ziekte gehad. Wel waren op het zuidelijk halfrond meer ziekenhuisopnames noodzakelijk dan in het geval van een gewone griepvorm.