Kan alcohol de symptomen van de ziekte van Menière verlichten?

Kan alcohol de symptomen van de ziekte van Menière verlichten?

Een paar biertjes of glazen wijn kunnen stress symptomen helpen verlichten

Het probleem van de ziekte van Menière is dat deze niet goed omlijnd is. Verschillende patiënten vertonen verschillende symptomen, hoewel er natuurlijk een aantal van die symptomen zijn die terugkomen. Algemeen kan worden aangenomen dat de patiënten aan een aantal symptomen moeten beantwoorden alvorens de diagnose kan worden gesteld.

In de praktijk wordt die diagnose vaak onder voorbehoud gesteld. Veel dokters zullen wijzen op het feit dat er symptomen zijn die in de richting van Menière gaan, zonder dat er absolute zekerheid kan worden gegeven dat het inderdaad om deze aandoening gaat.

Over de oorzaken van de ziekte van Menière is vooralsnog weinig bekend. De oorzaken situeren zich ergens in het slakkenhuis in het oor, maar wegens de nabijheid van de hersenen is het bijzonder moeilijk om daar ingrijpende dingen te doen. Het risico op hersenbeschadiging is namelijk veel te groot.

Het staat anderzijds zo goed als vast dat stress een rol speelt in het verhaal. Kan alcohol de symptomen van de ziekte van Menière verlichten?, is dan een logische vraag. Sommige patiënten hebben inderdaad vastgesteld dat het nuttigen van alcohol de symptomen helpen verlichten.

Een paar biertjes of glazen wijn kunnen stress symptomen helpen verlichten, maar dat betekent natuurlijk niet die iemand die lijdt aan de ziekte van Menière het overvloedig op een drinken mag zetten. In sommige gevallen kan er een positief effect van alcohol zijn, in andere gevallen zal er nauwelijks een effect zijn. Dat betekent dat iedere zaak individueel bekeken zal moeten worden.