Zwemmen in warm water kan een positief effect hebben op fibromyalgie patiënten

Zwemmen in warm water kan een positief effect hebben op fibromyalgie patiënten

De ervaring moet leren hoeveel fibromyalgie patiënten mogen en kunnen doen

Ook voor fibromyalgie patiënten is beweging een must. Actief sporten zal waarschijnlijk niet mogelijk zijn, maar voorzichtige vormen van dienstbeweging worden wel van harte aanbevolen. van Kim D. Jones, associate professor aan de Oregon Health and Science University School of Nursing in het Amerikaanse Portland, is van mening dat het belang van lichaamsbeweging niet genoeg kan benadrukt worden.

Wat zijn de beste vormen van lichaamsbeweging. Jones adviseert haar patiênten meestal om te beginnen met gewoon wandelen, of met turnoefeningen. Het voordeel is dat deze vormen van lichaamsbewegingen gedurende het grootste deel van de dag kunnen gedaan worden. Zwemmen in warm water kan anderzijds een positief effect hebben op fibromyalgie patiënten en is dus eveneens van harte aanbevolen.

Het voordeel van warm water is volgens Jones dat het een positief effect op de spieren en de gewrichten heeft. Daardoor wordt lichaamsbeweging minder pijnlijk. Maar in ieder geval luidt het advies van Jones om de inspanningen te doseren en om zeker niet te veel te doen. De ervaring moet leren hoeveel fibromyalgie patiënten mogen en kunnen doen.