Mogen mensen met Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS) geen bloed meer geven?

Mogen mensen met Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS) geen bloed meer geven?

Aandoening wordt gelinkt aan een virus dat ook bij prostaatkanker wordt aangetroffen

In de Verenigde Staten is er heel wat ophef rond CVS. Mogen mensen met het Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS) geen bloed meer geven?, zo luidt de vraag die wordt gesteld. Een adviescomité aan de U.S. Food and Drug Administration heeft de raad gegeven om CVS-patiënten niet meer in aanmerking te laten als komen als bloeddonoren. Het advies heeft te maken met recent wetenschappelijk onderzoek.

De aandoening wordt namelijk gelinkt aan een virus dat ook bij prostaatkanker wordt aangetroffen, zonder dat aan deze vaststelling voorlopig te veel conclusies mogen vastgeknoopt worden. De U.S. Food and Drug Administration laat onder andere homosexuele mannen niet toe om bloed te geven. Shelly Burgess, woordvoerder van de organisatie, merkt op dat er inderdaad aanwijzingen zijn die laten vermoeden dat mensen met het Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS) niet in aanmerking komen als bloeddonors.

Belangrijk is ook dat het American Red Cross, zeg maar het Rode Kruis, niet langer donors die lijden aan het Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS) toelaat. Dat heeft te maken met de aanwezigheid in hun bloed van het XMRV-virus, een virus dat blijkbaar kan worden gelinkt aan het Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS). Er wordt verder onderzoek gevoerd naar de zaak, maar voorlopig lijken de kansen groot dat alleszins in de VS er beperkende maatregelen gaan worden genomen wat het geven van bloed betreft. Vraag is of dat ook in Europa gaat gebeuren.

Syndicatie