Sterke aanwijzigingen band Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS) en virussen

Sterke aanwijzigingen band Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS) en virussen

Eerdere vermoedens over virale oorsprong Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS) lijken te worden bevestigd

In de Verenigde Staten hebben onderzoekers van de Food and Drug Administration, het National Institutes of Health en de Harvard Medical School meer aanwijzigingen gevonden dat er een band bestaat tussen Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS) en virussen. Volgens Franse en Canadese onderzoekers is deze veronderstelling niet nieuw, eerder werd al een virale band naar voren geschoven.

De aanwijzigingen zijn steeds sterker dat antivirale middelen ingezet kunnen worden voor de behandeling van het Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS). De Amerikaanse studie lijkt dit te bevestigen, zij suggereert een band tussen een muizenvirus en de aandoening.

Deze band is nog niet bevestigd, maar Valerie Courgnaud van de universeit van Montpellier stelt dat er steeds sterkere aanwijzigingen zijn over een band tussen het Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS) en virussen. Over de oorsprong van die virussen tasten we echter nog steeds in het duister, het lijkt onwaarschijnlijk dat die door bloedtransfusies worden doorgegeven. Het muizenvirus zou bovendien niet dadelijk aanleiding geven tot een typische menselijke ziekte.

Vincent Lombardi van het Whittemore Peterson Institute for Neuro-Immune Disease, in Reno, Nevada, publiceerde in het tijdschrift Science al eerder een studie waarin werd verwezen naar de band tussen het Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS) en virussen. Lombardi onderzocht de genen in de bloedstalen van 101 patiënten met Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS) en vond in 68 bewijs van de aanwezigheid van een virus verwant aan XMRV. Dit virus werd ook aangetroffen bij een aantal patiënten die aan prostaatkanker leden.

Syndicatie