Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS) gelinkt aan muizenvirus

Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS) gelinkt aan muizenvirus

Nieuwe vraagtekens over oorzaak en behandeling van Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS)

In een Amerikaanse studie wordt het Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS) gelinkt aan een muizenvirus. Die link zou in bijna 90% van de gevallen gelegd kunnen worden. Daarmee zijn nieuwe vraagtekens gerezen over de oorzaak en de behandeling van de aandoening.

Researchers van de Food and Drug Administration, het National Institutes of Health en de Harvard Medical School vonden het virus in bloedstalen van 32 van de 37 personen die werden onderzocht in het teken van een onderzoek naar het Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS). Het virus werd daarnaast ook aangetroffen in 3 van de 44 stalen van gezonde bloeddonoren.

De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in de Proceedings of the National Academy of Sciences. Daarmee is het mysterie rond het Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS) eigenlijk alleen nog maar groter geworden. De aandoening zou naar verluidt 1 miljoen Amerikanen treffen, hoofdzakelijk vrouwen in de leeftijd van 30 tot 50 jaar.

Celia Witten, directeur van het FDA's Office of Cellular, Tissue and Gene Therapies, waarschuwt dat het te vroeg is om het muizenvirus al aan te wijzen als oorzaak van het Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS). In ieder geval zal meer onderzoek noodzakelijk zijn alvorens dit met enige mate van zekerheid kan worden gesteld.

Syndicatie