Doorbraak in onderzoek naar oorzaak chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS)?

Doorbraak in onderzoek naar oorzaak chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS)?

Virus gelinkt aan prostaatkanker duikt ook op bij het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS)

Mogelijk is er een doorbraak bereikt in het onderzoek naar het chronisch vermoeidheidssyndroom. Volgens een nieuwe studie duikt een virus gelinkt aan prostaatkanker ook op bij patiënten de lijden aan het chronisch vermoeidheidssyndroom. Het is nog te vroeg om te juichen, maar de kans bestaat dat er een grote stap voorwaarts is gezet om uiteindelijk ook de fysische aanwezigheid van het chronisch vermoeidheidssyndroom te kunnen bewijzen.

Het chronisch vermoeidheidssyndroom maakt het leven van duizenden mensen extra zwaar, dit vanwege de zware vermoeidheidsverschijnselen die ermee gepaard gaan. Volwassen ouders met jonge kinderen betrappen zichzelf er op dat ze wegens te zware vermoeidsheidsproblemen vroeger dan hun kinderen naar bed moeten. Het leiden van een ‘gewoon’ leven wordt zodoende bijna onmogelijk. Over dat chronisch vermoeidheidssyndroom was tot voor kort vrijwel niets geweten. Weliswaar werden vage linken gelegd met andere aandoeningen als fibromyalgie en depressies, maar keiharde bewijzen om die linken te bevestigen ontbraken vooralsnog.

De doorbraak wordt nu mogelijk geforceerd vanuit een heel andere hoek. Het chronisch vermoeidheidssyndroom wordt nu namelijk gelinkt aan een virus dat ook opduikt bij agressieve vormen van prostaatkanker. Het betreft het virus XMRV, een virus dat wordt aangetroffen bij tweederde van de patiënten die door het chronisch vermoeidheidssyndroom worden getroffen. Anderzijds werd het virus slechts bij 3,70% van een gezonde doelgroep aangetroffen. Op basis van deze vaststelling kan worden afgeleid dat er inderdaad een verband bestaat tussen het chronisch vermoeidheidssyndroom en prostaatkanker.

Tot dusver is nog altijd niet geweten wat of wie het chronisch vermoeidheidssyndroom veroorzaakt. De aandoening treft meestal vrouwen in de leeftijdscategorie tussen 30 en 50 jaar, zo blijkt uit een studie die te lezen staat op de website van het Amerikaans National Institutes of Health Web. De opvallende associatie tussen het chronisch vermoeidheidssyndroom en het XMRV-virus bewijst echter nog niet dat dit virus daadwerkelijk ook de aandoening veroorzaakt.

Vincent Lombardi van het Whittemore Peterson Institute for Neuro-Immune Disease in Reno, Nevada, en Francis Ruscetti, wetenschappelijk onderzoeker bij het Amerikaans National Cancer Institute scientist in Frederick, Maryland, sluiten niet uit dat het virus een zogenaamd ‘passenger virus’ of passagiersvirus is, een virus dat opduikt bij mensen die aan het chronisch vermoeidheidssyndroom lijden, maar dat zelf niet de ziekte veroorzaakt. Verder onderzoek moet uitwijzen wat er daadwerkelijk aan de hand is. Vast staat alleen dat bij het chronisch vermoeidheidssyndroom het immuniteitssysteem om één of andere reden onder druk komt te staan. Het XMRV-virus werd overigens in slechts enkele prostaatkankerpatiënten aangetroffen, het was echter vaker aanwezig bij chronisch vermoeidheidssyndroom patiënten. Mogelijk komt het virus bij miljoenen mensen voor en is het niet noodzakelijk verantwoordelijk voor de uitbraak van ziekten.

Syndicatie