Dieet: 6 tips voor vrouwen om organisch en gezond te eten

Dieet: 6 tips voor vrouwen om organisch en gezond te eten

Organische of biologische voeding kan verschil maken tussen gezond en ongezond

Steeds meer vrouwen proberen zo gezond mogelijk te leven, onder andere door het eten van zoveel mogelijk organische geteelde producten. Wat is het verschil tussen beiden. Organisch geteelde groenten en fruit hebben als troef ten opzichte van hun ‘gewone’ tegenhangers dat ze veel gezonder zijn. Organische producten worden namelijk zonder kunstmatige stoffen geteeld.

Het verschil tussen organisch geteelde groenten en fruit en dezelfde producten die op de ‘gewone’ manier geteeld zijn, bestaat er onder meer in dat de organische producten veel meer gezonde stoffen bevatten. Dat vertaalt zich onder andere in de aanwezigheid van antioxidanten in, stoffen die in ons lichaam belangrijk zijn omdat ze in veel gevallen bescherming bieden tegen ziektes zoals kanker, hart- en vaatziekten. Organisch geteelde groenten zijn steeds vers en onbespoten.

Volgens kenners zou er een levensgroot verschil zijn tussen biologisch geteelde groenten en fruit, een verschil dat zo groot is dat iedere vrouw de raad krijgt om voor organische of biologische geteelde producten te kiezen. We overlopen enkele producten en bekijken het verschil tussen organische en niet-organisch.

Zuivelproducten: veel vrouwen drinken veel melk, maar ook yoghurt is een populaire snack op basis van melk. Organische yogurt bevat geen hormonen en antibiotica. Daarnaast is het gehalte aan omega 3-vetzuren hoger dan in gewone yogurt. Bijkomend voordeel is dat biologisch geteelde zuivelproducten minder vervuilend zijn voor het milieu.

Salaadjes: er zijn de gewone salaadjes en er zijn de salaadjes op basis van biologisch geteelde groenten. De organisch geteelde groenten bevatten geen pesticiden, terwijl bij ‘gewone’ groenten de pesticidegehaltes fors kunnen oplopen. In organisch geteelde groenten zitten tot 25% meer antioxidanten, de befaamde stoffen die in ons lichaam belangrijk zijn als bescherming tegen ziektes.

Biologisch geteelde appelen: de meeste vrouwen weten niet dat een appel pesticiden kan bevatten, evenals fosfaten. Dit geldt zelfs voor appelen die geschild zijn. Kies daarom voor organisch geteelde appelen. Dit advies geldt voor fruit in het algemeen, dus ook voor peren, aarbeien, kersen, perziken enzovoort.

Biologisch geteelde tomaten: voor deze tomaten geldt hetzelfde als bij fruit. Tomaten die op een gezonde manier zijn geteeld bevatten lycopene, een antioxidant dat de kansen op kanker en hart- en vaatziekten sterk kan reduceren.

Biologisch gekweekt vlees: bevat over het algemeen minder vet, maar kan bovendien tot vijfmaal zoveel omega 3-zuren bevatten als het ‘gewone’ vlees. Ook in het geval van biologisch gekweekte dieren speelt mee dat ze veel minder het milieu vervuilen.

Rode wijn: kan gezond zijn in beperkte hoeveelheden, maar veel vrouwen weten niet dat er ook organisch geteelde wijn verkrijgbaar is. Die is gemaakt van biologisch gekweekte druiven en kan tot 32% meer antioxidanten bevatten.

Syndicatie