Dieet: apen die minder calorijk eten, leven langer

Dieet: apen die minder calorijk eten, leven langer

Vermindering van het aantal caloriën met een derde houdt veroudering tegen en doet langer leven
 
Doet minder eten langer leven? Dit lijkt alvast het geval te zijn bij apen, zo blijkt uit een studie waar 20 jaar aan is gewerkt. Een vermindering van het aantal caloriën met een derde hield in de studiegroep veroudering tegen en hielp de apen die deelnamen aan het project langer leven.
 
Opgelet: het betreft hier geen dieet dat wordt gevolgd om snel een paar kilo’s kwijt te spelen. Wetenschappers weten al langer dat ze de levensduur van muizen en meer primitieve wezens – wormen, vliegen enzovoort – kunnen verlengen door het reduceren over een langere termijn van de normale consumptie.
 
Uit onderzoek bij een groep resusapen die in het Wisconsin National Primate Center verbleven, blijkt nu voor het eerst dat vermindering van het aantal caloriën daadwerkelijk leidt tot een verlenging van de levensduur.
Heeft dit ook gevolgen voor mensen? Het antwoord op die vraag is nog niet bekend, maar gezien de verwantschap tussen aap en mens mag worden verwacht dat dit wel degelijk het geval kan zijn.
 
Dr. David Finkelstein van het Amerikaans National Institute on Aging stelde vast dat de groep resusapen niet alleen langer, maar ook gezonder leefde. Hetzelfde zou voor de mens verwacht kunnen worden op voorwaarde dat hij een gelijkaardig dieet volgt.
 
Finkelstein vond het vooral frappant dat de apen gezonder waren, dat wil zeggen dat er minder ziektes in de groep opdoken. De eerste ideeën over de heilzame werking van een verlaagd caloriegebruik dateren al van de jaren 30 van de vorige eeuw. Tegenwoordig pogen wetenschappers te achterhalen wat ons eigenlijk ouder maakt, in de hoop dat dit proces kan uitgesteld of zelfs omgekeerd worden.
 
De proeven met resusapen duurde langer omdat deze apensoort gemiddeld 27 jaar leeft, dus veel langer dan muizen. In de studie werden 76 aapjes betrokken, die een normaal dieet voor een aap in gevangenschap kregen.
 
Bij de helft van de apen werd dat dieet echter met 30% teruggeschroefd, waarbij er echter wel goed op werd gelet dat ze nog steeds voldoende te eten kregen.
 
37% van de apen die het gewone dieet volgden stierven op de gemiddelde leeftijd van ouderdom. In de groep die een caloriearm dieet volgden, was dat maar 13%. Uiteraard waren er ook apen die aan andere oorzaken, ongevallen of verwondingen overleden.
 
Opvallend was echter dat de apen die minder calorierijk voedsel toegediend kregen ook minder kanker of hartziekten ontwikkelden. Bovendien toonden hersenscans aan dat hun hersenen minder snel verouderden. Blijkt dit ook bij mensen het geval, dan kan een caloriearm dieet een belangrijke stap in de richting van een langer en gezonder leven vormen.

 

Syndicatie