Experimenteel geneesmiddel kan spectaculair gewichtsverlies veroorzaken

Experimenteel geneesmiddel kan spectaculair gewichtsverlies veroorzaken

Testen met resusapen leveren veelbelovende resultaten op

In feite betreft het een nieuw medicijn bedoeld om de kilo’s te doen verdwijnen. De naam van het medicijn is Adipotide, ontwikkeld door Ablaris Therapeutics. Dit bedrijf deed op grote schaal proefnemingen met het geneesmiddel en de resultaten van die proeven waren veelbeloven.

De resultaten van het onderzoek stonden te lezen in het magazine Science Translational Medicine. Het experimenteel geneesmiddel kan spectaculair gewichtsverlies veroorzaken, zo luidde de conclusie van het onderzoek. Het is echter te vroeg om al definitieve conclusies te trekken, er zal verder onderzoek noodzakelijk zijn om de resultaten te bevestigen.

Testen met resusapen leverden echter veelbelovende resultaten op, gemiddeld was er sprake van een gewichtsverlies met 11%. Op basis van deze resultaten mag worden verondersteld dat het geneesmiddel ook bij mensen een werkzaam effect zal hebben.

Die werkzaamheid is het gevolg van het afsnijden van de bloedtoevoer naar de vetcellen. Bovendien was er nog een onverwacht neveneffect verbonden aan inname van het medicijn, want de apen hadden ongeveer 50% minder insuline nodig om het suikerniveau in het bloed laag te houden. Op die manier wordt ook schade aan de organen voorkomen.

Volgens de U.S. Centers for Disease Control and Prevention lijdt ongeveer 20% van de volwassenen aan zwaarlijvigheid. Percentages voor Europa zijn niet bekend, maar waarschijnlijk ligt het percentage hier iets lager. De apen waren overigens zwaarlijvig geworden door de combinatie van een teveel aan eten en een gebrek aan lichaamsbeweging.

Syndicatie