Slechte of stinkende adem: je kan er iets aan doen

Slechte of stinkende adem: je kan er iets aan doen

Laat uw tong geen vuilnisbelt worden

Mensen met een slechte of stinkende adem klagen vaak dat er niets aan te doen is. De kwaal, die vaker voorkomt dan algemeen wordt aangenomen, kan wel degelijk worden aangepakt. Ook u kan uw adem weer goed laten ruiken, mits u met een aantal factoren rekening houdt. Een slechte of stinkende adem, ook wel halitosis genoemd, kan dus zeker worden bestreden. Dat kan zelfs op een vrij eenvoudige manier, zoals hieronder blijkt.

Laat uw tong geen vuilnisbelt worden, zo luidt het eerste advies. Een slechte of stinkende adem is heel vaak het gevolg van een ontoereikende mondhygiëne. De geurhinder wordt veroorzaakt door etensresten die in de mond zijn achtergebleven, in combinatie met de bacteriën die in de mond actief zijn. Daarom is het zo belangrijk dat regelmatig de tandenborstel wordt bovengehaald. Ook het belang van flossen zal meteen duidelijk zijn. Dikwijls wordt echter vergeten om ook de tong met de tandenborstel even zachtjes te reinigen. Ook op de tong hebben zich namelijk bacteriën vastgezet.

Stephen Z. Wolner, een Amerikaanse specialist in tandhygiëne, stelt dat een propere tong al een belangrijke stap is onderweg naar een zuivere tong. Op de tong bevinden zich miljoenen kleine filamenten waar kleine voedseldeeltjes en bacteriën zich aan vasthechten. Daarom is het alleszins belangrijk om de tong regelmatig te poetsen. Dat kan overigens ook gebeuren met spoelmiddelen of mondwaters, maar met dit voorbehoud dat deze producten slechst een tijdelijk effect hebben. Ze maskeren de reukhinder, maar nemen die niet weg. Wie nog meer advies wil over een propere tong, kan dat ook zijn tandarts vragen. Die zal er u hoogstwaarschijnlijk op wijzen dat het belangrijk is om de oorzaak van de problemen weg te nemen.

Geloof het of geloof het niet, maar kauwgum is een krachtig wapen tegen een slechte of stinkende adem. Een droge mond, vaak veroorzaakt door medicatie of ziekte, kan tot geurproblemen leiden. Door regelmatig te kauwen komt er meer speeksel los en die zal de voedingspartikels en de bacteriën helpen verdwijnen. Op die manier kan kauwgum een dankbare bijdrage leveren aan het doen verdwijnen van een slechte of stinkende adem. Hou er echter wel rekening mee dat kauwgum niet zo goed is voor de tanden.

Speeksel speelt ook een rol in het gegeven dat veel mensen 's morgens veel last hebben van een slechte of stinkende adem. Tijdens de slaap vertraagt de speekselproductie, waardoor voedingspartikels en geur langer blijven hangen. Wie beroep doet op kauwgum om een slechte of stinkende adem te doen verdwijnen, moet uiteraard de voorkeur geven aan suikervrije kauwgum. Munt is minder goed voor het stimuleren van de speekselklieren. Bovendien zal de smaak van munt de geurhinder slechts tijdelijk maskeren.

Syndicatie