Een slechte adem (stinkende adem) kan op gezondheidsproblemen wijzen

Een slechte adem (stinkende adem) kan op gezondheidsproblemen wijzen

Een slechte adem (stinkende adem), in medische termen halitosis genoemd, kan het resultaat zijn van een gebrekkige verzorging van de tanden maar kan ook andere oorzaken hebben

Een slechte adem (stinkende adem), in medische termen halitosis genoemd, kan het resultaat zijn van een gebrekkige verzorging van de tanden maar kan ook andere oorzaken hebben. Een slechte adem (stinkende adem) kan namelijk ook op gezondheidsproblemen wijzen. Het probleem van de onwelriekende adem kan nog ergere vormen aannemen door verkeerde voedingsgewoonten en andere ongezonde levensgewoonten.

Uiteindelijk start het probleem van de slechte adem (stinkende adem) steeds in de mond. Daar wordt namelijk al het genuttigde voedsel vermalen. Het voedsel wordt vervolgens ingeslikt, belandt in het spijsverteringsstelsel en vervolgens in geabsorbeerde vorm in de bloedbaan. Resten van dat eten belanden in de longen en worden vervolgens via de adem weer afgegeven. In de mond stuit de lucht op etensresten die tussen de tanden zijn blijven hangen, waardoor de slechte adem (stinkende adem) uiteindelijk vaste vorm krijgt.

In ieder geval valt aan te raden om sterk ruikend voedsel – uien bijvoorbeeld – op een krachtige manier aan te pakken. Het wassen van de tanden en zelfs flossen gaan tijdelijk niet volstaan om de sterke geur afkomstig van deze voedingsproducten te maskeren. De geur zal niet verdwijnen alvorens de voedingsstoffen volledig door het lichaam zijn gegaan.

De eerste oorzaak van een slechte adem (stinkende adem) moet echter bij onze gewoonten worden gezocht. Wie niet dagelijks zijn tanden wast en flost laat kleine stukjes voedsel in de mond achter. Het zijn deze partikels die mee een slechte adem (stinkende adem) veroorzaken. Op die partikels gaan zich namelijk bacteriën vestigen, zowel tussen de tanden als rond de kaken en op de tong. De combinatie van bacteriën en voedingspartikeltjes is verantwoordelijk voor die beruchte slechte adem (stinkende adem).

Roken en kauwgum kunnen eveneens mee slechte adem (stinkende adem) veroorzaken. Het gebruik van tabak – in welke vorm dan ook – zal hoe dan ook gevolgen hebben voor de adem. Je zal dadelijk aan de geur een roker herkennen. Kauwgom kan echter eveneens aan de basis van een slechte adem (stinkende adem) liggen. De tanden verslijten namelijk, waardoor voedsel minder goed vermalen wordt.

Wie continu last heeft van een slechte adem (stinkende adem) kan echter een serieus probleem hebben. Wanneer niets in staat is om de kwaliteit van de adem te verbeteren, kan die slechte adem (stinkende adem) wijzen op gezondheidsproblemen. Die problemen kunnen zelfs van serieuze aard zijn. Ze kunnen bijvoorbeeld wijzen op een tandvleesontsteking, wat veroorzaakt wordt doordat er zich plakken neerzetten op de tand. De bacteriën vormen bovendien stoffen die het tandvlees irriteren. Wanneer de tandvleesontsteking niet wordt behandeld, kan ze uiteindelijk leiden tot beschadiging van het tandvlees en zelfs van het kaaksbeen.

Een andere vorm van ziekte die een slechte adem (stinkende adem) met zich meebrengt, is een droge mond (in medische termen xerostomia). Een droge mond kan onder andere het gevolg zijn van het gebruik van medicatie. Dan zijn er de echt serieuze ziekten die met een slechte adem gepaard gaan: diabetes, longontsteking, infecties, lever- en nierproblemen enzovoort.

Syndicatie