Wanneer duikt een slechte (stinkende) adem het vaakst op?

Wanneer duikt een slechte (stinkende) adem het vaakst op?

Honger, het volgen van een dieet of sterk geurend voedsel zijn ideale voedingsomstandigheden voor een slechte (stinkende) adem

Een slechte (stinkende) adem duikt vaak in de morgen op. Iedereen zal er wel eens last van hebben, de een al meer dan de ander. Er zijn echter een aantal momenten op een dag dat extra waakzaamheid geblazen is. Het hebben van honger, het volgen van een dieet of sterk geurend voedsel (bijvoorbeeld knoflook of uien) zijn ideale voedingsomstandigheden voor een slechte (stinkende) adem. Op die momenten moet u dus extra alert zijn.

Een droge mond moet ook een alarmlichtje doen flikkeren. Een verminderde speekselproductie is namelijk een belangrijke oorzaak van een slechte (stinkende) adem. Speeksel heeft in de mond namelijk een zuiverende werking. Wanneer er minder speeksel voorradig is, krijgen de bacteriën meer kans om zich te verspreiden. Bacteriën zijn en blijven een belangrijke oorzaak van een slechte (stinkende) adem.   

Dat een slechte (stinkende) adem zich vaak in de morgen manifesteert, houdt rechtstreeks verband met de speekselproductie. Die is namelijk nog steeds laag ’s morgen, want ’s nachts valt ze vrijwel volledig stil. De bacteriën maken daarvan gebruik om zich te verspreiden. Daarom is het zo belangrijk om de tanden ’s morgens te wassen.

Ook in het geval van honger speelt speeksel een rol. Mensen die een maaltijd overgeslagen hebben of die op dieet staan, zullen vaker een slechte (stinkende) adem hebben dan anderen. Wie minder eet, zal minder speeksel produceren en zodoende de groei van bacteriën stimuleren. Anderzijds is er natuurlijk het fenomeen van watertanden. Hongere mensen die aan eten denken, zullen hun speekselproductie automatisch weer zien stijgen.

Naast eten speelt ook drinken een rol. Wie dorstig is, zal vaak last hebben een droge mond. In dat geval zal de speekselproductie eveneens gaan verminderen. Hetzelfde fenomeen als hierboven treedt op: de bacteriën ruiken hun kans en gaan sneller groeien. Het gevolg is opnieuw een slechte (stinkende) adem.

De factor alcohol is uiteraard eveneens van belang. Het drinken van alcohol zal in de meeste gevallen op zich al oorzaak zijn van een slechte (stinkende) adem, waarbij we maar moeten denken aan de befaamde bierkegel. Bovendien ligt te fors alcoholgebruik aan de basis van een kater, die gepaard gaat met een uitdroging van de mond. De bacteriën krijgen vrij spel, met als gevolg een slechte (stinkende) adem.

Sommige ziekten, zoals Sjögren's syndroom of scleroderma, kunnen de speekselklieren aantasten, met een verminderde speekspelproductie tot gevolg. Het proces dat daarop volgt, is hetzelfde als hierboven beschreven. Het resultaat is steevast hetzelfde: de man of vrouw in kwestie krijgt af te rekenen met een (stinkende) adem. Het belangrijkste advies dat we u kunnen geven is dat een droge mond altijd een waarschuwingssignaal betekent, welke ook de reden van die droge mond is. De bacteriën krijgen meer kans om zich te verspreiden en het resultaat laat zich raden.

Syndicatie