Hoe kan ik een slechte adem (onwelriekende adem) voorkomen?

 

Hoe kan ik een slechte adem (onwelriekende adem) voorkomen?

Een slechte adem (stinkende adem) kan op de eerste plaats voorkomen worden door een goede persoonlijke hygiëne

Mensen met een slechte adem (stinkende adem) kunnen sociaal in de problemen raken. Ze worden door hun medemensen bijvoorbeeld vaak ontweken, met frustraties tot gevolg. Het gevolg kan zijn dat ze openbare plaatsen in de mate van het mogelijke gaan mijden. In het ergste geval kan dit leiden tot sociale isolatie.

Hoe kan ik een slechte adem (stinkende adem) voorkomen?, zo luidt dan ook de vraag. Het antwoord op deze vraag is vrij eenvoudig: een slechte adem (stinkende adem) kan op de eerste plaats voorkomen worden door een goede persoonlijke hygiëne. Mondhygiëne kan ook de oplossing bieden om u van uw slechte adem (stinkende adem) te verlossen.

Die hygiëne geldt op de eerste plaats de mond, de plaats in het lichaam waar het allemaal begint. Elke goed

tandarts zal zijn patiënten het advies geven om de tanden minstens tweemaal per dag – eenmaal ’s morgens en eenmaal ’s avonds – te wassen, liefst met fluoridetandpasta. Het kan zeker geen kwaad om de tanden meer dan tweemaal per dag te kuisen. Echte probleemgevallen kunnen zelfs een tandenborstel mee naar school of naar het werk nemen. Vergeet ook nooit om eveneens uw tong te wassen. Dit lichaamsdeel – dat door de meeste mensen over het hoofd wordt gezien – vormt eveneens een bron van slechte adem (stinkende adem).

Om uw tanden op de juiste manier te wassen, is uiteraard een goede tandenborstel noodzakelijk. Iedere twee of drie maanden moet die tandenborstel vervangen worden. Wassen alleen volstaat echter niet, ook flossen is absoluut noodzakelijk. Met een klein touwtje verwijdert (flost u weg) de etensrestjes die zich tussen de tanden bevinden en die door de tandenborstel niet verwijderd kunnen worden.

Ook wie een gebit draagt, kan af te rekenen krijgen met een slechte adem (stinkende adem). Het is noodzakelijk dat dit gebit ’s avonds voor het slapen gaan of ’s morgens voor het opstaan goed wordt gekuist.

Voor het volledig zuiver houden van de tanden is een regelmatig bezoek aan de tandarts een conditio sine qua non. Minder dan tweemaal per jaar is te weinig. Die tandarts zal de mond aan een kritisch onderzoek onderwerpen en op een professionele manier reinigen. Uw tandarts zal u bovendien wijzen op mogelijke ziektebeelden die met een slechte adem (stinkende adem) verbonden kunnen zijn.

De tandarts zal ook adviseren hoe u stopt met roken of met het gebruiken van kauwgom. Een goede raad is om veel water te drinken, op die manier zal uw mond steeds vochtig blijven. Gebruikt u toch kauwgom, dan moet die uiteraard suikervrij zijn. Hetzelfde geldt voor snoepgoed. Kauwgum en snoep hebben één voordeel: ze stimuleren de speekselproductie. Speeksel helpt om voedselresten en bacteriën te helpen vermijden.

Uiteindelijk zal blijken dat een slechte adem (stinkende adem) in de meeste gevallen vrij makkelijk te verhelpen valt, op voorwaarde dat u een aantal minimum hygiënische voorwaarden in acht neemt.

Syndicatie