Hoe behandel ik luizen in het haar van mijn kinderen?

Hoe behandel ik luizen in het haar van mijn kinderen?

Het treffen van de juiste voorbereidingsmaatregelen kan eventueel het opduiken van luizen helpen voorkomen

Het zal je zoon of je dochter maar wezen: hij of zij is op school thuisgekomen met luizen in het haar. Paniek is uit de boze, probeer het probleem zo rustig mogelijk aan te pakken. Luizen hebben is niet prettig, maar anderzijds is er ook geen man overboord. Het probleem kan wel degelijk aangepakt worden.

Luizen kunnen niet lang overleven zonder een menselijke gastheer, ze komen anders namelijk om van ontbering. Daarom gaan ze zich steeds ophouden op plaatsen waar zich veel mensen bevinden. We denken daarbij natuurlijk op de eerste plaats aan scholen, maar ook het openbare vervoer is een plek waar luizen zich goed thuisvoelen. Inderdaad, ze durven wel eens de trein, de metro of de bus te nemen.

Vaststellen of de kinderen luizen hebben, is niet zo makkelijk. De beestjes zijn namelijk erg klein, ze vallen niet zo makkelijk op. Een eerste aanwijziging kan zijn dat zoon of dochter vaak in het haar moet krabben. In dat geval moet de proef op de som worden genomen: neem een speciale kam en ga daarmee door zijn of haar haar. Vallen er kleine beestjes uit, dan is de kans groot dat het luizen zijn. De tijd om in te grijpen is aangebroken.

Hoe behandel ik luizen in het haar van mijn kinderen? Het antwoord op die vraag moet worden genuanceerd, want in geval van luizen bij de kinderen moet de hele familie aan dezelfde behandeling onderworpen worden. Die behandeling wordt uitgevoerd met een speciale kam, die we de luizenkam mogen worden genoemd. De behandeling zal pas na enkele keren succes hebben, want de luizen laten zich niet zo makkelijk verjagen.

Het treffen van de juiste voorbereidingsmaatregelen kan eventueel het opduiken van luizen helpen voorkomen, maar succes kan in deze materie niet worden gegarandeerd. Probeer voorwerpen die mogelijk met luizen in aanmerking zijn gekomen een tijdje te isoleren op een plaats waar de luizen zich niet zo goed voelen. Het wassen van het hoofdhaar met een antiluizenshampoo heeft echter weinig zin.

Syndicatie